by Red Dog Sat Apr 18, 2009 3:09 pm
Zasto?
Bit cu brutalno iskren.
Posto:
a) nemamo verodostojnog lidera, niti
b) verodostojan plan akcije
Zato su nam forumi mesta za terapiju. Kukamo malo a kad vidimo da se nista ne desava odustajemo u potpunosti. To se ne desava samo na forumima nego i u stvarnom zivotu. Evropa ima sigurno 100 socijalistickih partija ali nikako da se ujedine i rade nesto konkretno.
Kao kontrast cu uzeti partiju koja raste ogromno: Piratska Partija Svedske. Sta rade oni?
1. Imaju jasno definisanu Stvar: Mi se borimo za slobodu na internetu.
2. Imaju jasno definisanog Neprijatelja: Kapitalisticki interesi, sa SAD na celu, koji pokusavaju regulisati internet kao i klasicne medije. Ne mora se inzistirati na klasnoj analizi – to moze uplasiti neke – samo ih maziti uz dlaku, igrati na njihove vec postojece interese. Svestan sam da je vecina clanova zapravo samo egoisticka i da ih zapravo samo zanima besplatno skidanje filmova i muzike, ali postoji i intelektualna elita koja daje ideolosku nadgradnju. A ta nadgradnja nije sranje. Ovo je tek pocetak. Sad Hollywoodski lobby trazi zabranu pristupa nekim stranicama. Postoje planovi dozvole pristupa samo nekim stranicama a za sve ostalo moras platiti posebno. Nastat ce „lovci na ljude“: privatna preduzeca koja tvrde da je skinuta muzika sa tvoje IP-adrese, pa im plati, inace ces na sud i platiti ogromnu odstetu. Ljudi ce platiti iz straha. Ako linkujes do necega mozes krsiti copyright. Nameravajau uvesti istu kontrolu nad internetom kao i nad klasicnim medijima.
3. Aktivno vodstvo. Posto je vecina clanova pasivna oni uzimaju inicijativu a clanovi se prikljucuju tim inicijativama. Da cekaju inicijative clanova ne bi se desilo nista. Cim se prikljucujes partiji, lako i besplatno preko interneta, odmah dolaze nekoliko mailova o postojecim i planiranim delatnostima. Ti biraj gde zelis ucestvovati, ako zelis ucestvovati uopste. To stvara utisak aktivne partije.
4. Provokacija. Pirate Bay je namerno drzao servere u jurisdikciji Svedske da bi primorao vlast da preduzima mere i pokazuje pravo lice. Juce su tri druga osudena u prvostepenom sudu na po godinu dana zatvora i 30 miliona odstete. Imamo svoje mucenike. Ali smo juce dobili 3 000 novih clanova a danas se odrzavjau demonstracije po vecim gradovima. Juce su i najnaivniji videli da se ne moze ocekivati pravda i logika u kapitalistickim sudovima (Josip Broz: „Ne priznajem nadleznost kapitalistickog suda“). Pod postojecim zakonima ne mozes pobediti. Mora se ici na vislji nivo, tamo gde se stvaraju zakoni: u politicku sferu. Sada smo motivisani za politicku akciju. Idemo na izbore za evropski parlament ovog leta a za svedski parlament sledeceg leta. A organizacija je fenomenalna.
Rezultat: Omladinsko odeljene Piratske Partije ima vise clanova nego sva omladinska odelenja etabliranih partija zajedno. Prava Partija Mladih. Kad se stari kerovi, kojima nema spasa posto su otrovani kapitalistickom propagandom, budu povlacili, ovi ce preuzeti politiku.
Zakljucak?
Cetiri tacke od gore. Treba da se desava nesto. Partija treba da je u pokretu. Vodjstvo treba uzeti inicijativu. Ako se ceka inicijativa clanova, partija ce zamreti. Vecina clanova su pasivni i imaju zapravo usko egoisticke interese: „Sta dobijam JA na tome? SADA ili u SKOROJ BUDUCNOSTI.“ Piratska Partija pokazuje donekle put. Posto cist, teoretski socijalizam ne pali kod vecine – suvise je komplikovano sagledati celinu – imate ovu osnovnu platformu: Kapitalisti nam nameravaju oduzeti internet. Sto jeste istina. To je blisko svakome. Pogada i teoreticare i egoiste.
Znam da je tesko i nezahvalno kad nema love, ali na zalost ovo treba uraditi da bi se etablirala nova partija.
Piratska Partija finansira sebe oglasima na Pirate Bay i partijskim sitovima i donacijama („Prodat cemo kapitalistima konopac kojim cemo ih kasnije obesiti“ – Stalin).
Uz drugarski pozdrav
/Red Dog
Tue Jan 29, 2019 6:22 pm by valter
» Smrt? Je li to kraj ili prelaz iz faze u fazu?
Sat Aug 29, 2015 4:28 pm by Jugos
» Izgubljeni drugovi
Sat Feb 14, 2015 10:12 pm by SAMOUPRAVLJAC
» PRAZNICI
Mon Dec 29, 2014 6:16 pm by SAMOUPRAVLJAC
» BEZ DLAKE NA JEZIKU
Sat Dec 13, 2014 12:28 pm by Jugos
» Zdravo! Ja sam Dejan!
Sat Dec 13, 2014 12:23 pm by Jugos
» Kakvo drustvo zelimo...nova Jugoslavija?
Sat Dec 13, 2014 11:46 am by valter
» LALA U PEKARI
Fri Dec 05, 2014 2:05 pm by valter
» Socijalisticki sistem i Radnicko samoupravljanje u SFRJ-i
Fri Dec 05, 2014 7:08 am by valter
» TEZINA LANACA
Mon Dec 01, 2014 7:44 am by valter
» LINUX MINT
Sun Nov 30, 2014 8:31 am by valter
» 29.Novembar-Dan Republike
Sat Nov 29, 2014 8:18 am by valter
» "SAMO ZAJEDNO SMO JACI!"