JUGOSLOVENSKI POKRET

DOBRODOŠLI!

Ako niste registrovani posjetilac foruma, kliknite na "registracija" na dnu ovog prozora, a ukoliko ste registrovani član, kliknite na "login".

Join the forum, it's quick and easy

JUGOSLOVENSKI POKRET

DOBRODOŠLI!

Ako niste registrovani posjetilac foruma, kliknite na "registracija" na dnu ovog prozora, a ukoliko ste registrovani član, kliknite na "login".

JUGOSLOVENSKI POKRET

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JUGOSLOVENSKI POKRET

Samo zajedno smo jači!

Danas, kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku riječ: Da ću marljivo učiti i raditi i biti dobar drug. Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu SOCIJALISTIČKU FEDERATIVNU REPUBLIKU JUGOSLAVIJU. Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo naših naroda i ideje za koje se borio Tito. Da ću cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir.

Login

Zaboravljen password

Anketa

Da li bi ti učestvovao/la u pro-yu internet lobiju?
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 Bar_left62%Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 Bar_right 62% [ 107 ]
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 Bar_left20%Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 Bar_right 20% [ 35 ]
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 Bar_left18%Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 Bar_right 18% [ 31 ]

Ukupno glasova : 173

Latest topics

» DRUGARICE I DRUGOVI GDE STE?
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptyTue Jan 29, 2019 6:22 pm by valter

» Smrt? Je li to kraj ili prelaz iz faze u fazu?
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptySat Aug 29, 2015 4:28 pm by Jugos

» Izgubljeni drugovi
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptySat Feb 14, 2015 10:12 pm by SAMOUPRAVLJAC

» PRAZNICI
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptyMon Dec 29, 2014 6:16 pm by SAMOUPRAVLJAC

» BEZ DLAKE NA JEZIKU
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptySat Dec 13, 2014 12:28 pm by Jugos

» Zdravo! Ja sam Dejan!
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptySat Dec 13, 2014 12:23 pm by Jugos

» Kakvo drustvo zelimo...nova Jugoslavija?
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptySat Dec 13, 2014 11:46 am by valter

» LALA U PEKARI
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptyFri Dec 05, 2014 2:05 pm by valter

» Socijalisticki sistem i Radnicko samoupravljanje u SFRJ-i
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptyFri Dec 05, 2014 7:08 am by valter

» TEZINA LANACA
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptyMon Dec 01, 2014 7:44 am by valter

» LINUX MINT
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptySun Nov 30, 2014 8:31 am by valter

» 29.Novembar-Dan Republike
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptySat Nov 29, 2014 8:18 am by valter

» "SAMO ZAJEDNO SMO JACI!"
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptyThu Nov 27, 2014 5:52 pm by valter

» Draga moja domovino
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptyWed Nov 26, 2014 4:28 pm by valter

» Evropska Unija
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptyTue Nov 18, 2014 3:51 pm by valter

» PROJEK ROSETTA
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptySat Nov 15, 2014 8:03 pm by valter

» Cestitke i pozdravi
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptySat Nov 15, 2014 7:55 pm by valter

» " ZA VASU BOLJU BUDUCNOST"
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptySat Nov 15, 2014 12:32 pm by SAMOUPRAVLJAC

» OBAVEŠTAVAM SVE!
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptyWed Nov 12, 2014 1:07 pm by valter

» Ubuntu
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptyWed Nov 12, 2014 10:35 am by valter

» Savez komunističke omladine Jugoslavije-SKOJ
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptySat Nov 08, 2014 7:26 am by valter

» Jugoslovenska Narodna Armija -JNA-
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptyThu Nov 06, 2014 10:05 pm by valter

» JUCE DANAS SUTRA
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptyFri Oct 03, 2014 1:45 pm by valter

» Evo nesto interesantno
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptyWed Oct 01, 2014 8:11 pm by valter

» Demokratija ili Radnicko samoupravljanje
Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 EmptyMon Sep 22, 2014 4:57 pm by maro

November 2024

MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar

Preporučene stranice

free forum
free forum
free forum
free forum
free forum

+14
gardist
L_U_D_A_K
atsinumok
JUZNI SLOVEN
Internetlija
Red Dog
dark_girl_lemma
Ben__
valter
druze tito mi ti se kunem
samir-ko-saki
rozalin
Ambra
drug Tibor
18 posters

Moj Grad, Vaš Grad

drug Tibor
    drug Tibor
    Zastavnik
    Zastavnik

Male
    Broj komentara : 288
    Mjesto : Bečej
    Političko opredjeljenje : Komunist
    Obrazovanje : Kuvar
    Registration date : 2009-02-17

Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 Empty Moj Grad, Vaš Grad

Komentar by drug Tibor Tue Feb 17, 2009 7:48 pm

First topic message reminder :

Ovde se može pisati ponešto o gradu u kojem živite, radite...

Za početak ja pišem sada nešto o mom gradu,Bečeju..

Bečej je grad i sjedište istoimene opštine u Južnobačkom okrugu Vojvodine u Srbiji. Grad ima 25.703 stanovnika, a opština Bečej 40.877 stanovnika.

Geografija

Na desnoj obali Tise je od davnina veliko naselje, grad panonskog tipa, jedan od najvećih u Potisju, privredno, društveno i kulturno središte ovog dela Vojvodine - Bečej. U opštini Bečej su: Bačko Petrovo Selo, Bačko Gradište, Radičević i naselje Mileševo. Bečej je na pogodnom geografskom položaju, na raskršću železničkih i drumskih puteva, na veštačkim kanalima i reci Tisi.

Istorija

Bečej, na bačkoj strani, nekada Stari Bečej, nastao je iz Tvrđave na adi Tise, koja je spajala naselja na levoj i desnoj obali reke. Na teritoriji današnje opštine, prilikom arheoloških iskopavanja, nađeni su predmeti iz ranijih epoha ljudskog društva. Na osnovu do sada obavljenih istraživalja i nađenog materijala, zna se da je ovo područje bilo naseljeno od pet milenijuma p.n.e., odnosno od starijeg neolita. Na mestu današnjeg grada i u njegovoj okolini život se odvijao kroz gotovo sve praistorijske kulture i periode. Nađena su naselja iz neolita, eneolita, bronzanog doba kao i naselja gvozdenog doba, sve do istorijskog perioda.

Početkom nove ere teritoriju su nastanili Sarmati. Tokom Velike seobe naroda kroz ovu teritoriju su naseljvala mnoga plemena zadržavajući se duže ili kraće na jednom mestu ostavljajući kuće i grobove. Najbrojnije ostatke iz tog perioda ostavili su Avari između 6. i 9. veka koji su u grobovima svojih pokojnika često ostavljali bogate priloge.

Bečej se prvi put pominje 1091. godine. Kao utvrđenje Bečej se spominje 1238.g kada je ugarski kralj Bela IV svojom darovnicom poklonio Bečej u posed kaluđerima krstašima iz Stolnog Beograda. Severno od Bečeja nalazilo se naselje Perlek, koje je zaživelo još u 11.-12. veku. Prema turskim tefterima pominje se kao naselje još 1650. godine, ali je 1698. godine bez stanovnika. Arheološkim iskopavanjem u ovom naselju nađen je čitav niz objekata: poluukopane zemunice, silosi, otpadne jame, bunari i rovovi. Najlepši predmeti koji su nađeni na ovom lokalitetu nalaze se danas u holu fabrike „Karbo-Dioksid“,koja se posle privatizacije zove Linde, gde je napravljena mala izložba.

U 15. veku bio je posed srpskog despota Đurađa Brankovića. Do sredine 16. veka Bečej je promenio desetak feudalnih gospodara u okviru feudalne ugarske.

Turski vezir Mehmed-paša Sokolović osvaja ga 1551. i pod turskom vlašću ostaje doo 1687.godine. Nakon velikog austrijsko-turskog rata krajem XVII veka, Velike seobe Srba pod Arsenijem III Čarnojevićem i sklapanja mira u Sremskim Karlovcima 1699. ova teritorija dolazi u austrijsku vlast. Da bi osigurala svoje carstvo od upada Turaka, austrijska vlada duž novih granica je osnovala Potisko–pomorišku vojnu granicu. Od 1702. do 1751. grad je pripadao Potisko-pomoriškoj vojnoj granici Habzburške monarhije.

Posle Austrijsko-turskoga rata iz 1717. i sklapanja mira u Požarevcu iste godine, Turska je izgubila Banat, a samim tim prestaje potreba postojanje Potiske granice. Tadašnje županjske vlasti tražile ukidanje privilegije graničara, čemu su se ovi žestoko suprostavljaju. Nakon ukidanja ovog dela Vojne granice, mnogi Srbi koji su živeli u gradu odlaze u Rusiju. Da bi umirila graničare, austrijska vlada je 1751. osnovala Potisko-krunski distrikt sa sedištem u Bečeju. Distrikt je postojao od 1751. do 1848. Troje privilegija je dato distriktu 1759, 1774. i 1800. Prva privilegija distriktu je definisala status njegove autonomije, dok je druga dozvolila Mađarima da se nasele u distriktu. U periodu koji je sledio Mađari su zamenili Srbe kao većinski narod u gradu. U to vreme dolazi do povećanja broja stanovnika, tako po popisu iz 1820. u njemu živi 8.357 stanovnika. Prema popisu iz 1910., stanovništvo Bečeja je brojalo 54.275 lica, od kojih je 30.465 govorilo mađarskim, a 22.821 srpskim jezikom. U njemu bilo četrnaest potiskih opština. U periodu od blizu jednog veka postojanja distrikta u Bečeju se razvilo zanatstvo, trgovina i druge privredne i društvene delatnosti i on postaje politički i kulturni centar srednjeg Potisja. Bečej će u sastavu austro-ugarske carevine ostati do kraja Prvog svetskog rata 1918, kada ovo krajevi ulaze u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Između dva svetska rata u nasteje teška industrija Bečeju sa oko 1500 radnika i taj broj se neće značajnije menjati. Posle Drugog svetskog rata, Bečej je i dalje sresko mesto sve do 1955. kada je pripojen vrbaškom, a te godine prelazi u novosadski srez, do 1966. kada su ukinuti srezovi. Godine 1955. Mileševo i Radičević ulaze u sastav opštine Bečej, a 1960. i Bačko Gradište i Bačko Petrovo Selo. Takva administartivna podela postoji i danas.

Privreda

U opštini je najrazvijrnija poljoprivreda. Najveće organizacije su poljoprivredno-industrijski kombinat i metalna industrija. U okolini Bečeja su bogata lovišta i poznata izletišta, čarde na Tisi, a u samom gradu je Bečejska banja (1904) - Centar za rehabilitaciju.

Grad i opština Bečej svoj razvoj najviše duguju tipičnim ravničarskim bogatstvima: plodnoj zemlji, vodnom fondu, zemnom gasu i izvorima termalne vode. Otuda je poljoprivreda (na 44000 -{ha}- izuzetno kvalitetne zemlje) zauzela prvo mesto u privrednom usponu opštine Bečej. Povoljni klimatski uslovi, blizina reke Tise, kanala Dunav-Tisa-Dunav i tradicionalna naklonjenost stanovništva ka poljoprivredi utisnuli su svoj specifični pečat. Kao logična posledica prirodnih i socio-kulturnih potencijala razvija se i agroindustrijski kompleks koji čini temelj ukupne industrijske proizvodnje.Tu se prvenstveno misli na PIK Bečej (Poljoprivredno- industrijski kombinat), koji se osim ratarstava i stočarstva bavi i preradom povrća i voća u svojoj radnoj jedinici „Flora-Bečej“, doradom semena, a kao posebno preduzeće se izdvojila „Pivara Bečej“.

Preradom metala se bavi nekada čuvena fabrika automobilskih delova i opreme „Fadip“, drveta fabrika nameštaja „8. oktobar“, soje nadaleko čuvena fabrika „Sojaprotein“. Tu su i fabrika stočne hrane „Bečejka“, fabrika građevinskog materijala „Fit“ i Fabrika četaka Tisa. Pored skoro svih grana privrede razvijeno je i građevinarstvo, a postoji i duga tradicija zanatstva. Trgovina, kao jedna od najstarijih ljudskih delatnosti, prati privredu u njenom razvoju i utiče na opštu dinamiku protoka robe i kapitala, što se i odražava kroz zainteresovanost najznačajnijih banaka da budu prisutne na ovom području.

Razvodnik
    Razvodnik

Broj komentara : 22
    Registration date : 2009-03-03

Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 Empty Re: Moj Grad, Vaš Grad

Komentar by druze tito mi ti se kunem Thu Aug 27, 2009 1:49 pm

dobro dosao druze
    L_U_D_A_K
    L_U_D_A_K
    Razvodnik
    Razvodnik

Male
    Broj komentara : 29
    Mjesto : Zenica
    Političko opredjeljenje : Komunist
    Obrazovanje : Elektro tehnicar racunarste tehnike i automatike 2. razred
    Registration date : 2009-11-29

Komentar by L_U_D_A_K Sun Nov 29, 2009 11:51 am

Moj rodni grad je Zenica... I ja se smatram pravim Zenicaninom... Jer najvjerovatnije planiram provest ostatak zivota tu... I ako odem na fakultet negdje drugo opet cu se vratiti u svoj rodni kraj...

Historija

Urbani dio današnje Zenice formirao se kroz nekoliko specifičnih faza koje hronološki zahvataju vrijeme neolitske zajednice, ilirske gradine, rimskog municipija Bistua Nuova, najznačajnijeg nalaza (II-IV vijek) u kojem dominira monumentalna ranokršćanska dvostruka bazilika, pored koje je u Evropi identifikovana samo još jedna. Na Bilimišću su pronađeni tragovi antičkog naselja. U Putovićima i Tišini, gdje dominira villa rustica, terma, hram kao i niz drugih pratećih objekata.

Nacionalni sastav stanovništva - općina Zenica, popis 1991.

ukupno: 145.517

* Bošnjaci - 80.359 (55,22%)
    * Hrvati - 22.510 (15,46%)
    * Srbi - 22.433 (15,41%)
    * Jugoslaveni - 15.654 (10,75%)
    * ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 4.561 (3,16%)

Nacionalni sastav stanovništva - Grad Zenica, popis 1991.

ukupno: 96.027

* Bošnjaci - 43.154 (44,93%)
    * Srbi - 18.312 (19,06%)
    * Hrvati - 15.809 (16,46%)
    * Jugoslaveni - 14.703 (15,31%)
    * ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 4.049 (4,24%)

Gradska naselja [uredi]
    Plan grada

Grad Zenicu sačinjavaju sljedeća naselja - urbane cjeline:

Lašva, Dusina, Gornja Višnjica, Janjići, Janjički Vrh, Gumanci, Drivuša, Gornje raspotočje, Dolača, Raspotočje, Krč, Gornja Zenica, Popova bašta, Vardište, Gornja broda, Donja broda, Rujev do, Lokvine, Čajdraš, Stranjani, Gornja gračanica, Tetovo, Gradišće, Briznik, Podbrežje, Brist, Vardište, Vranduk, Donja Gračanica, Jelina, Topčić Polje, Nemila, Orahovica, Šerići, Bistričak, Banlozi, Obranovci, Kozarci, Pridražići, Donja Vraca, Koprivna, Varošište, Gornja Vraca, Vražale, Dobriljeno, Janjac, Osojnica, Jastrebac, Kolići, Smajići, Pehare, Kanal, Pojske, Gornje Crkvice, Crkvice, Staro Radakovo (Babina Rijeka), Hamida, Babino, Puhovac, Seoci, Ričice, Klopče, Novo Radakovo, Gornje Klopče, Perin Han, Tišina, Mošćanica, Gorica, Putovići, Putovičko polje, Lukovo polje, Bilimišće, Odmut, Jalija, Sejmen, Londža, Centar sa Starom Čaršijom i Kineskim zidom, Pišće, Kanare, Nova Zenica, Bilino polje, Carina, Blatuša, Pečuj, Kamberovića polje,Mokušnice, Travnička cesta,Grm

Zenica je poznata po Povelji Kulinog bana...
    Povelja bosanskog bana Kulina je napisana 29. augusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom. Ovaj dokument je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument, nego je Povelja bosanskog bana Kulina i najstariji državni dokument kod svih južnoslovenskih naroda i država.

U Zenici mozete naci razne sadrzaje... Sportska dvorana, shoping centar, novi hoteli, metalurg city centar, razni kafici (preporucujem SFRJ kabare i ZE-072-UC)
    Ko nije odavno bio u Zenici preporucujem da dodje... jer se Zenica u zadnjih par godina totalno izgradila zahvaljujuci trenutnom gradonacelniku Huseinu S.
    gardist
    gardist
    Desetar
    Desetar

Male
    Broj komentara : 34
    Registration date : 2009-12-02

Komentar by gardist Thu Dec 03, 2009 1:32 pm

Koper - Kopar
    Kopar (slov. Koper, tal. Capodistria) je jedini lučki grad na 47 km dugoj obali jadranskog mora u Sloveniji. On je sjedište gradske općine i najveći grad u Primorskoj, jednoj od slovenskih regija. Kopar je, kao i cijeli obalni dio Slovenije, dvojezičan. Leži južno od talijanskog lučkog grada Trsta, i ima 23.000 stanovnika.Kopar se razvio od malog naselja na otoku u tršćanskom zaljevu. U vrijeme stare Grčke je naselje bilo poznato pod imenom Aegida, dok su ga Rimljani kasnije nazivali Capris, Caprea, Capre ili Caprista.Prema popisu stanovništva koji je 1900. provedeno u Austrougarskoj, u Kopru je tada živjelo 7.205 govornika talijanskog, 391 slovenskog, 167 hrvatskog i 67 njemačkog jezika.
    Kopar, zajedno s cijelom obalom, 1918 potpada pod Italiju, a 1947. postaje dio Slobodnog teritorija Trsta. Nakon njene podjele, 1954. dospijeva u Jugoslaviju.
    U Kopru su najveći gospodarski subjekti luka (Luka Koper), i Tomos(nažalost propala firma). No, pored njih, u gradu je živa privredna aktivnost niza manjih, vitalnih subjekata.

Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 Picture063ps

Kopar nekada

Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 Picture065ps

i Kopar danas.
    Danas je Kopar barem po meni naizvana lep kao jabuka ali iznutra...???
    Život se naveliko promenio,največe firme su ili pred propad ili su propale.Za vreme Jugoslavije Kopar je bio pravi grad i največa severnojadranska luka.Imam osečaj da se polako vračamo u doba zone A i B.Neprijatelj ne spava i vreba sa svih strana.
    Maršal Tito je posetio Kopar 4 puta,prvi put na dan otvaranja Tomosa pa sa carom Haili Salasijem,pa sa Fidel Castrom i jedanput sam.

Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 A-1954-11-21-tito1jpg-1

Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 Fidel7marec1976

slike sa Etiopskim carom nemam kod sebe i prvom prilikom je postavljam.
    gardist
    gardist
    Desetar
    Desetar

Male
    Broj komentara : 34
    Registration date : 2009-12-02

Komentar by gardist Thu Dec 03, 2009 2:34 pm

evo jedan zanimljiv link sa prostorskom slikom grada Koper 360 stepeni

http://www.burger.si/Koper/2008/seznam.html
    Razvodnik
    Razvodnik

Male
    Mjesto : Travnik, Breza, SR BiH
    Političko opredjeljenje : Komunisticka Partija Bosne i Hercegovine (KPBiH)
    Obrazovanje : TITOIST

Komentar by druze tito mi ti se kunem Wed Dec 09, 2009 5:40 pm

imam osjecaj da sada imamo iz svih republika nekoga...od vardara pa do triglava, od djerdapa pa do jadrana....
    Internetlija
    Internetlija
    Osnivač
    Osnivač

Male
    Broj komentara : 917
    Političko opredjeljenje : Ljevičar

Komentar by Internetlija Wed Dec 09, 2009 6:26 pm

Zajednickim trudom moderatora foruma i clanova istog, imamo ljude iz raznih krajeva. Smile
    muzaferija
    muzaferija
    Razvodnik
    Razvodnik

Male
    Broj komentara : 21
    Mjesto : Kr Sutjeska
    Političko opredjeljenje : humanista
    Obrazovanje : sss
    Registration date : 2009-09-19

Komentar by muzaferija Wed Dec 09, 2009 10:19 pm

Da počnemo malo o mom mijestu življenja. Da se neko nebi uvrijedio ne mislim nikome ništa loše . Kr Sutjeska je bila prestolnica Bosanskih Kraljeva do 19-5-1463 god kada utvrdženi grad Bobovac (izdajom vojvode Radaka) pada u ruke Osmanlija. Te posljedna Kraljica Katarina biježi u Vatikan pod zaštitu Pape i tu umire. I tu se gubi naša istirija do 25 nov 1943god kada na zasjedanju ZANOBiHa ponovo nastaje našaDržava. Koja nije ni Srpska. Hrvacka ni Muslimanska nego i Srpska, Hrvacka i Muslimanska. Takodže u mojio blizini nekih 15m nalazi se Neolitsko naselje iz mladžeg kamenog doba. Za sada toliko Pozdrav Drugovi
    Razvodnik
    Razvodnik

Male
    Mjesto : Travnik, Breza, SR BiH
    Političko opredjeljenje : Komunisticka Partija Bosne i Hercegovine (KPBiH)
    Obrazovanje : TITOIST

Komentar by druze tito mi ti se kunem Thu Dec 10, 2009 7:05 pm

dobro dosao druze
    muzaferija
    muzaferija
    Razvodnik
    Razvodnik

Male

Komentar by muzaferija Thu Dec 10, 2009 10:09 pm

Hvala na dobrodošlici.
    Rođen je 1. aprila 1911. godine u selu Zgošću, kod Kr Sutjeske Još kao gimnazijalac pripadao je revolucionarnoj omladini; zbog sukoba sa školskim vlastima, morao je menjati mesta školovanja. Kao student Pravnog fakulteta u Beogradu nastavio je suradnju s studentskim pokretom; aktivno je učestvovao u studentskim demonstracijama, posle kojih je bio hapšen i mučen u zatvoru "Glavnjača".

Posle petomajskih izbora 1935. godine na kojima je glasao protiv Bogoljuba Jevtića, premešten je iz Beograda, gde je radio u Ministarstvu poljoprivrede. Godine 1936. završio je školu rezervnih oficira-pilota u Novom Sadu. Dve godine pred rat odlazi u Francusku, u nameri da doktorira pravne nauke na Sorboni.

Okupacija ga je zatekla u Zagrebu, odakle odlazi u Banja Luku; postavljen je za direktora Ureda za kolonizaciju. Ovaj položaj omogućio mu je da, u saradnji s grupom službenika u Uredu i pod rukovodstvom partijske organizacije Banja Luke, uspostavi kanal za dostavljanje materijala i obaveštenja na oslobođenu teritoriju. Pošto je, kao rezervni oficir-pilot, povremeno leteo u jedinici Vazduhoplovstva NDH, koja se stacionirala na aerodromu Zalužani, uspostavio je vezu s Franjom Kluzom i aviomehaničarom Milovanom Jazbecom, koji su, takođe, u okviru zajedničkog plana gradskog komiteta i Operativnog štaba NOP odreda Bosanske krajine, pripremali preletanje na oslobođenu teritoriju.

Rudi Čajavec i Jazbec preleteli su na sletilište Urije kod Prijedora 23. maja 1942. godine, avionom "Brege-19", neposredno posle pilota Franje Kluza. To je bio početak stvaranja partizanske avijacije.

Sve do početka juna 1942. godine, dok su na Urijama vršene intenzivne pripreme za rad partizanskih aviona, Čajavec je učestvovao na narodnim zborovima, šireći bratstvo hrvatskog i srpskog naroda. Učestvovao je u sastavljanju letka namenjenog domobranskoj vojsci, koji su potpisali partizanski vazduhoplovci. Prvi i jedini ratni let Čajavec i Jazbec izvršili su 4. jula 1942. godine. Oni su nad Banja Lukom bacali letke, a zatim su bombama napali aerodrom Zalužani. Posle uspešno izvršenog zadatka, u poslednjem naletu nad aerodromom Čajavec je ranjen u koleno, pa je bio primoran da poleti ka oslobođenoj teritoriji. Morao je, međutim, da prinudno sleti kod sela Kadinjana, gde su ga opkolili četnici; posle kraće borbe, Čajavec je izvršio samoubistvo, da ga ne bi živog zarobili.

Za narodnog heroja proglašen je 20. decembra 1951. godine.Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 200px-Rudi_Cajevac
    Internetlija
    Internetlija
    Osnivač
    Osnivač

Male
    Broj komentara : 917
    Političko opredjeljenje : Ljevičar

Komentar by Internetlija Thu Dec 10, 2009 10:29 pm

Zanimljivi podaci, druze, samo naprijed! Very Happy
    muzaferija
    muzaferija
    Razvodnik
    Razvodnik

Male

Komentar by muzaferija Sun Dec 20, 2009 9:28 pm

Bobovac - Kraljeva Sutjeska

Kraljevski grad Bobovac - Smješten na kosi koja se od Dragovićevog brda (k.1398) odvaja u pravcu juga i opkoljen sa svih strana šumovitim brdima, stari grad Bobovac u svom izrazito planinskom ambijentu predstavlja jedinstvenu prirodnu kulturno – historijsku cijelinu, koja spada među najznamenitije spomenike srednjovjekovne Bosne. Gradu se najlakše prilazi od Kraljeve Sutjeske ili kolima preko Vareša. Bobovac se prvi puta spominje 1350. g. u vrijeme ratnog pohoda cara Dušana na Bosnu, ali je on daleko stariji. Bobovac-grad utvrda, tokom XIV i XV stoljeća bio je bosanski kraljevski grad - tipičan primjer srednjovjekovnog grada u njegovoj razvijenoj formi.
    U njemu su stolovali mnogi bosanski kraljevi i banovi, od bana Stjepana II Kotromanjića do kralja Tomaša i kraljice Katarine. Neposredni podaci pisanih izvora o Bobovcu javljaju se u vremenskom dijapazonu od 1350. do 1463Moj Grad, Vaš Grad - Page 2 Bobovac_1
    stocanin
    Vojnik
    Vojnik

Male
    Broj komentara : 19
    Mjesto : Stolac
    Političko opredjeljenje : komunist
    Obrazovanje : trenutno učenik Gimnazije
    Registration date : 2011-01-28

Komentar by stocanin Sat Jan 29, 2011 8:14 pm

dark_girl_lemma (citat):Kako vi svi lijepo pisete o svojim gradovima,,Moj grad se zove Vitez o njemu vam nista lijepo nemam reci .Ruralno podrucije ..narod uglavnom zaposlen u okolnim trgovackim centrima..Nekada je cijeli grad radio u Principu (tvornica eksploziva) ali su ga u ratu obesposobili..U drugom svijetkom ratu ovaj grad se ubrajao u crnu listu Jugoslavije zbog velikog broja ustasa i pristalica NDH .Koje su u proteklom ratu pokazale svoje pravo lice odnosno lice fasista .U gradu je na vlasti HDZ koji vodi politiku samo za svoj fasisticki narod,a ostali dio stanovnistva koji se izjasnjava kao Bosnjaci su zapostavljeni kao i svi ostali .Osnovne i srednje skole su podjeljene .hitna pomoc je sve do nedavno bila podjeljena .ali u gradu postoji velik broj jugoslovena komunista koji su uz tita isli u revoluciju da brane svoju drzavu i drzavu svojih predaka eh ti su ljudi jedina svijetla tacka u ovom gradu u koji nam uskoro dolazi Marko Perkovic Thompson pjevati na otvorenje sportske dvorane .Eto toliko

Koliko sličnosti između tvog Viteza i moga Stoca...
    Što se tiče prijeratnog stanja, Stolac je bio strašan grad (u pozitivnom smislu). Radilo je dosta firmi (Metal, Željezara, INKOS, Silos, Ekonomija, Robna kuća...), imali smo glavnu Koštanu bolnicu u Hercegovini, VP dom (poznat po revoluciji '89. ili '90.), renomiran hotel, čak i kino. Htjeli su nas staviti na UNESCO listu zbog bogate kulturne baštine iz perioda Osmanlija i AU, ali počeo rat... Spomena NOB-u bilo je dosta, od toga su svi porušeni. Od onoga Mustafi Golubiću ostao je mali stub.

Poslije rata:
    Slično stanje kao i u Vitezu, možda čak i gore. Vjerovatno ste informisani o problemu moje Srednje škole, i osnovna je podjeljena. Od fabrika Silos životari i nešto su kao pokrenuli u halama INKOS-a. Ostatak napušten. Gradski park je demoliran. Ruševina hotela "Bregava", u kojem mi je babo radio, privatizovana je i prije godinu-dvije očišćena. Obnova je trebala biti gotova lani. Dom zdravlja podjeljen (na njemu veliki grb HB). Aparthejd žestok. Zastave Herceg-Bosne posvuda. Spomenik "žrtvama Bleiburga" pored stećaka na Radimlji. Pored bivšeg spomenika palim borcima sada je spomenik don Ivanu Musiću (ima na netu o njemu). Veliki krstovi ispred zgrade Općine i na Starom gradu. Krst sa Isusom u školi iznad ulaza u zbornicu.Rušenje zidova stadiona radi proširenja dvorišta crkve. Kriminal na svakom koraku - Stolac je glavna stanica na putu dilanja droge. Thompson je pjevao, i to na stadionu. Dalje, zbog urušenosti krova sportske sale, rukometni klub mora da igra na Berkovićima. Imena ulica sramotna. Evo naprimjer - naselja Zagrad (ulica 25. oktobra - Dan oslobođenja Stoca) i Podgrad (ulica 29. novembra) sada su Zrinsko-Frankopanska i Hrvatskih branitelja.

Svašta još ima... Pitajte ako vas zanima.

P.S.
    Zaboravih spomenuti slučaj od 1. maja 2004. godine.
    Naime, tada je još na Starom gradu stajala zastava HB. Aktivisti Foruma mladih na taj datum skinuli su tu zastavu i postavili zastavu države Bosne i Hercegovine. Stajala je gore oko 4-5 sati. Nakon toga došla je policija (i to policajci bošnjačke nacionalnosti), priveli počinioce i vratili staru zastavu.
    NO COMMENT
    valter
    valter
    Moderator
    Moderator

Male
    Broj komentara : 990
    Mjesto : ch
    Političko opredjeljenje : AVNOJ
    Registration date : 2009-02-18

Komentar by valter Sun Jan 30, 2011 5:00 am

[quote="stocanin"]
    dark_girl_lemma (citat):nacionalnosti), priveli počinioce i vratili staru zastavu.
    NO COMMENT

Najbolje bi bilo da i mi vratimo "staru zastavu". Mogu reci da je i kod mene puno toga NO COMENT. Zasto na primer masa i dalje cuti??

Puno se toga dogadja u svetu, sto pokazuje da se samo tada moze nesto promenuti ako masa zajedno pocne da reaguje. Samo zajednickim snagama se nesto moze promenuti. Sve dok se ne izadje na ulice nema nista. Nemora to odmah da znaci rat, moze se i mirnim putem promenuti stanje, ali to mora svi zajedno da ucine. Zar je moguce da pored svega sto smo imali, niko nema tu snagu da zeli da se to ponovo vrati??

Valter
    SAMOUPRAVLJAC
    SAMOUPRAVLJAC
    Zastavnik 1. klase
    Zastavnik 1. klase

Male
    Broj komentara : 312
    Mjesto : Kragujevac
    Političko opredjeljenje : socijalisticko samoupravljanje
    Obrazovanje : SSS
    Registration date : 2009-02-25

Komentar by SAMOUPRAVLJAC Sun Feb 06, 2011 4:20 pm

Zela postoji ali ne i istinska snaga. Svi se nesto plase i cekaju da neko drugi nesto ucini za njih. Na zalost tako nesto drugovi se nece dogoditi. Moramo svi zajedno "JEDAN ZA SVE SVI ZA JEDNOGA". Samo zajednickim snagama mozemo nesto promeniti. Jos nije kasno.
    draganlazovicze
    Početnik
    Početnik

Male
    Broj komentara : 4
    Registration date : 2011-07-09

Komentar by draganlazovicze Sun Jul 10, 2011 9:39 am

Iz Zenice sam.....Industrijski grad.......bio.1/6 jugoslovenskog bruto nacionalnog prihoda je ostvarivali.Zeljezara.....gigant,zaposljavala 25.000 radnika a u sistemu RMK jos 75.000.Danas?!!.......jedva 3000 ulazi u krug tvornice sa vrlo nesigurnim sutrasnjim danom.Sistem RMK ne postoji.Bazna industrija svake drzave i garant industrijske stabilnosti i egzistencije NE POSTOJI.Sam grad.........moderno koncipiran i izgradjen do 92.Godisnje se gradilo do 1000 stanova.Zamislite 1000 svake godine se DIJELILO radnicimaa ne KUPOVALO hipotekarnim kreditima za cije uslove niko ne moze garantovati.A danas?!!........nepoznat broj ali ne prelazi 20-30.Omladina 90% se okuplja i nalazi po kafanama i ulicama nedovoljno svjesni buducnosti u koju su je uveli.......85% je broj njih sto bi otislo i SVE ostavilo u potrazi za boljim , sigurnijim zivotom.100% je svjesno skrojenog odijela koje nosi i zelje da ga skine Krasan grad bez perspektive sa sadasnjim razmisljanjem.

Sponsored content

Komentar by Sponsored content

Danas je Mon Nov 25, 2024 11:20 am