Druze Maro,
ja vidim da ti imas vise ciljeve u vidu i nemas puno vremena da se bavis sa prosloscu.
Licno smatram da bez proslosti nema ni buducnosti. Osim toga smatram da su klevete i konstantno negiranje SFRJ samo bacanje "peska" u oci masi.
Ako je tacno da su narodi poceli da se odvajaju i netrpe, zasto ni jedna novo ( staro ) nastala drzava nije zadrzala onaj sistem? ZUR. Radnickko samoupravljanje. Nego sve drzave hoce "demokraciju"? Jedne prilike rece jedan direktor: " Od radnika nista nemoze da sprovede kako treba". Stali je samo mislio tim reci? To danas znamo.
Upravo to je ono sto mene boli. Neistinto prikazivanje svih dogadjaja. Samo "jednostrano".
Najgore od svega je to sto se ta neistina nastavlja i sada u "demokraciji". Samo sto sada nema vise nista drustveno. Da Fabrike i ne spominje. Gde su Fabrike nestale sa podrucija SFRJ?
Radnicka klasa i srednji stalez u drzavi su ( u normalnoj drzavi ) stub drustva. Taj srednji stalez, a radnicku klasu necu ni da spominjem, nestaje.
Jos malo i " Prohujalo sa vihorom".
Iz drzave u kojoj je radnicka klasa imala velikog udela u sprovodjenju i odlucivanju, se sve pretvorilo u
" demokraciju". Svakim danom je sve veca "demokracija". Koja buducnost ocekuje radnicku klasu, a samim time i nejveci deo gradjana jedne demokractske drzave? Tv emisije su svakodnevno pune izvestaja.
Cak se u zadnje vreme i na evropskim tv stanicama otvoreno govori o sve losijoj startegiji kapitalistickog sistema. Mnogi se cak pitaju dali je to pocetak kraja Kapitalistickog sistema? Na tv u EU.
Da je u takvoj situaciji postojala SFRJ ( za mene je sistem u jednoj drzavi odlucujuci faktor), bi se sigurno puno toga izmenulo u celoj evropi, pa i u celom svetu, kasnije
( nesvrstani).
A ne, da moze jdan politicar da izjavi: " Ko je to video, hoteli za radnike. To nema nigde". Halo. Pa za koga treba da se gradi?? Za sve ili samo za "odredjene" ljude?
Mi mozemo da se zamajavamo ili da pogledamo istini u oci.
Sigurno je da se moze lepim recima obilaziti oko vruce "kase" i to satima a da se ni jedna bitna stavr ne spomene. I sta smo dobili sa time? Zavaravanje i dalje?
Mi nebi trebalo da smo na ovom forumu da bi jedni drugima bacali "pesak" u oci.
Ovde bi trebalo da bude mesto ( otvoreno ) za one koji zele svim nasim gradjanima dobru buducnost. Ko ce da bude predsedavajuci a ko nece to nebi trebalo ovde da igra ulogu.
Previse je foruma na kojima jedni drugima skidaju sve po spisku ili poneki gledaju da se profiliraju kao buduce vodje ( cobani ). To znaci da ti isti skupljaju svoj "ovcice" koje ce ih na tom putu pratiti.
Na ovom forumu ima malo aktivnih clanova, ali nema ni jedne "ovce".
Mi smo izgubili sve. Nama su visoko skolovani nacionalisti unistili sve ono sto su nasi predci izgardili krvlju svojom. I sada ja treba da se pravim kao da je to "bilo nekad" a sad je druga situacija i idemo jednostavno dalje.
Mogu ja da se prilagodim uslovima zivota u " vanrednim situacijama" ali nemoj ocekivati od mene da cu jos i da tapsem onima koji su radnicku klasu sabili " pod zemlju".
Lepo je rekao neko" Hitler je pobedio". To je cinjenica. Jedina razlika je sto su "moderne snage" "demokracije" hitlerovu strategiju sprovele na jedan lukavi nacin.
I tako bih mogli da se nastavljamo do sudnjeg dana. Zasto? Zato sto sam ja radnik a ti druze Maro to ocito nisi. Svi mi znamo da " sit gladnome neveruje". Pogotovo sada kada "sit" ima Iphon, tablet i iMac. Sta ima radnik u "demokratskom" drustvu. R A D N I K. Radnik je baza svih uspeha u jednom drustvu. Ako radnik u drustvu ima losu platu je nece trositi. To dugorocno znaci, zastoj u proizvodnji. Zastoj u transportu. Zastoj u magacinima. Zastoj u trgovini. I kapilaisticki sistem sam sebi seca granu na kojoj "sedi".
Neznam dali uopste ima potrebe dalje nastavljati. Onaj ko nije bio radnik, nemoze i nece da razume radnicku klasu. Kada se iz skolske klupe predje na fax, pa sa faxa u biro nije cudo da sve ovako i ide. Kome to ide u prilog? Radnickoj kalsi? Neeeeee. Kapitalisticki sistem je tako izgradjen da samo jedna strana pobedjuje. I zna se ko je to.
Prema tome, radnicko samoupravljanje je bilo trn u oku kapitalistickom sistemu. Ponavljam, pogledaj film "tezina lanaca" na youtube. Ako te to uopste i interesuje.Ko je video taj film ( ako vec nije znao i pre ) zna tacno ko je kriv za raspad SFRJ.
Pri tome ne zelim nikako da umanjujem udeo dmoacih nacionalista i pobornika kapitalistickog ( licnog vlasnista ) kao i naivnost "mlade" radnicke kalse na nasem podruciju.
Mislim da sam vec pisao o tome koja je bila skolska obrazovansot 1930god na podruciju Jugoslavije. Kad smo vec kod Jugoslavije. Nije nju Tito stvorio vec jedan pre njega. Prema tome, zasto je sistem koji je pre Tita bio "promenjen" nakon drugog svetskog rata? Zato sto je radnicka klasa bila cedjena kao limun i na kraju bacen u "Smece". To se sada ponavlja.
Mislim da sam bio jasan. Ali ako ti druze Maro smatras da to sve sto je bilo treba da se preskoci i jednostavno da se slavi dan " Evrope" je to tvoje pravo. Kao clan ovoga foruma svako od nas moze da iznese svoje stvaove i misljenja.
Valter
Tue Jan 29, 2019 6:22 pm by valter
» Smrt? Je li to kraj ili prelaz iz faze u fazu?
Sat Aug 29, 2015 4:28 pm by Jugos
» Izgubljeni drugovi
Sat Feb 14, 2015 10:12 pm by SAMOUPRAVLJAC
» PRAZNICI
Mon Dec 29, 2014 6:16 pm by SAMOUPRAVLJAC
» BEZ DLAKE NA JEZIKU
Sat Dec 13, 2014 12:28 pm by Jugos
» Zdravo! Ja sam Dejan!
Sat Dec 13, 2014 12:23 pm by Jugos
» Kakvo drustvo zelimo...nova Jugoslavija?
Sat Dec 13, 2014 11:46 am by valter
» LALA U PEKARI
Fri Dec 05, 2014 2:05 pm by valter
» Socijalisticki sistem i Radnicko samoupravljanje u SFRJ-i
Fri Dec 05, 2014 7:08 am by valter
» TEZINA LANACA
Mon Dec 01, 2014 7:44 am by valter
» LINUX MINT
Sun Nov 30, 2014 8:31 am by valter
» 29.Novembar-Dan Republike
Sat Nov 29, 2014 8:18 am by valter
» "SAMO ZAJEDNO SMO JACI!"