Mirza (citat):Slažem se, nego govorim da mi sistem nije TOLIKO bitan kao kvalitet života i međuodnosi ova naša tri naroda.
Prostim poređenjem današnjeg standarda (sirovog kapitalizma) i standarda u SFRJ (socijalizam) sam došao do zaključa da je socijalizam najbolje riješenje za ove prostore.
No, vremena se mijenjaju pa se shodno tome treba i adaptirati.
Ja smatram (može biti da griješim) da treba uzeti Marksovu ideju komunizma i prilagoditi je današnjem vremenu.
Kao mašinac sam naučio da je put do savršenstva uzimanje najboljeg od svega sličnog i stavljanje toga na jedan tanjir.
To se možda ne odnosi na baš sve na Svijetu, ali mislim da se tim putem može stvoriti jedan solidan sistem.
Ipak, draga SFRJ je s razlogom pala. Imala je slabost.
Znači šta?
'Ajdemo da napravimo neki sistem na temeljima SFRJ ali da ga modifikujemo tako da nema tu istu slabost!
I neprijatelj koji nas je srušio '90-tih će morati opet da uloži bruku resursa da nas obori. I možda ovaj put ne bude imao te resurse! Ili 'pak taj novi sistem bude dovoljno drugačiji da se odbrani.
Ovo je samo teorija, i to lično moja teorija.
Vođen sam sljedećom idejom: sve što je uništeno, uništeno je nakon pojave/pronalaska slabosti i sve što preživljava, preživljava zahvaljujući svojoj nekoj
osobini.
Postoavni druze Mirza,
ja razumem da ti zelis mir ( to zelim i ja a i, siguran sam, drug Red Dog ) ali mir se nemoze postici u kapitalistickom sistemu.
Zato je potrebno sasvim jasno usporediti sve sisteme, ako to hoces, sa sistemom iz SFRJ-e i zatim donositi zakljucke.
Za mene je to vec sada izgubljeno vreme. Zasto ? Zato sto sam ja sasvim siguran da je sistem iz samoupravne SFRJ-e jedini pravi demokratski sistem na celoj zemaljskoj kugli.
Njegova mana je upravo u tome i bila sto je demokratija bila na visokom nivou i nju su zloupotrebili oni koji je trebali stititi. " Nivo licne inteligencije ."
Na prvom mestu "srednji " rukovodeci kadrovi, direktori preduzeca ( Sluzbena vozila, sluzbeni ruckovi, vecere.....). Radnicka klasa je tada bila neiskusna, nije znala da se suprotstavi takvim kabadahijama, mada je po zakonu imala ona vlast u rukama. Na jednom zboru radnih ljudi, kaze radnik i zdnjeg reda:" Dali ti druze Dirktore znas da riba od glave smrdi, na to direktor, dali ti radnice znas da se riba od repa cisti?"...........
Kapitalisticki sistem je baziran na profitu i iskoriscavanju radnicke klase. Prema tome, politicari mogu jos milion puta da tvrde da je to "demokratija", ali to nema nikakve veze sa demokratijom.Radnicku klasu svugde cede kao limun i na kraju "bace" u smece.
Berza je "Kazino" za bogate. Pocev od banaka pa do firmi se tamo igra sa nepostojecim novcem, koji kada doje do Kresa placaju gradjani i niko im izgubljeni novac ne nadoknadjuje, to je svinjarija a ne demokratija. To je samo jedan mali deo istine o toj "demokartiji koju smo upravu pre kratkog vremena doziveli. Nakon kratkog vremena ( vec sada ) sve ide po starom dalje.........
Hajde da otvorimo jednu novu temu, pod nazivom " Prava demokratija je..."
Usproerdimo sisteme koji su bili do sada i koji sada vladaju na ovoj zemaljskoj kugli. Ako tada nebudete ukapirali zasto treba da se borimo za Samopuravni socijalisticki sistem ( i to izkljucivo taj ) ste sami krivi.
Sasvim je tacno da se vremena menjaju, ali na gore a ne nabolje, sto neznaci da mi treba da to da podrzavamo. Licno sam ubedjen da je sistem iz SFRJ-e sistem buducnosti. Kada radnicka klasa, evrope, sveta, bude upoznala sustinske vrednosti ovoga sistema ( ako joj budemo dali mogucnost za to ) ce biti za njega. I upravo tu je i odgovor, zasto je sistem u SFRJ-i moraoi biti unisten. Taj sistem ( Radnicko samoupravljanje ) je bio trn u oku svim kapitalistima sveta, zato sto je u interesu radnicke klase a ne u interesu pojedinca. Zato je moralo nasto da se preduzem da se taj sistem ukloni sa lica zemlje.
Sistem iz vremena SFRJ-e treba u potpunosti preuzeti onakav kakv je bio i prepraviti zakonske mogucnosti za manipulaciju, posebno kada je u pitanju rukovodeci kadar. To grubo navedeno. Sasvim sigurno sam zato da se proanalizira u celosti. To bi samo pojacalo saznanje o njemu kao sistemu.
Radniaka klasa nikada u tom sistemu nije manipulisala sistem. Niti je mogla, niti je to htela. Oni koji su ga manipulisali su sedeli u debelim foteljama i donosili odluke u ime radnicke klase. Postavlja se pitanje, kako to blikirati?? Kapitalisticki sistem radnicku klasu ni nepita za misljenje. Meni je pre neku godinu jedan od " rukovodilaca " rekao: " Vi niste ovde da razmisljate, vec da izvrsavate radne naloge. Ako vas neko nesto pita, odgovarajte sa da ili ne i to je sve sto vi imate da kazete." To mi je rakoao zato sto je jedan visi od "njega " bio u poseti filiali i pitao me je neke stvari, koje u ukazale da ovaj drugi nije svoj posao obavio kako treba. Znaci, " jaci pas hebe". Jeli to demokratija?? A to je samo jedan mali primer te "demokarteije". Ma ljudi, nikada se ja nebi borio protiv kapitalizma da nepoznajem Samoupravni socijalizam.
Mi moramo sasvim jasno znati jedno, samoupravni socijalisticki sistem je sistem za visiko razvijenu svest svakog pojedinca. Drug Tito je uvek govorio da je nas sistem veoma skup ( zbog informisanja radnicke klase o svemu ) ali da ce s vremenom svest radnicke klase da se povecava i ona ce postati u potpunosti svesna svoje licne odgovornosti. Znaci, samo vremenom u tom sistemu se moze postici povecanje licne odgovornosti. Kada jedno drustvo zna zasta se bori, to drustvo i postize rezultate. Zato je taj sistem morao da se unisti. POsto su "odredjeni faktori " znali da radnicka klasa nece to dobrovoljno dopustiti je trebalo nesto naci sto ce je oslabiti u zdruzenosti. Sta je to ? Religija, Vera u "svevisnjeg" i "baci kost razdora mdju gradjane " pa vladaj.......
Ovo je samo je licno misljenje. Takodjer zelim na ovome mestu istaci da sam veoma razocaran sa kojom nonsalantnoscu neki drugovi govore o Radnickom samoupravljanju. To je u najmanju ruku sramota i pokazuje neupucenost u tematiku sistema iz SFRJ-e. Na prvom mestu pri tome mislim na generaciju 50-tih. Oni su najlepsi deo ( najveci deo njih ) proveli u tom sistemu. Dobili sve od njega, a sada pljuju po radnickom saoupravljanju, to samo pokazuje koliko su neki od nasih gradjana nezreli kada su sistemi u pitanju. Pa nije ni cudo da se mlade generacije namogu snaci u ovoj "guzvi".
Svima onima koji su zainteresovani da saznaju malo vise, preporucujem da svarte i do
[You must be registered and logged in to see this link.] tamo mozete, recimo da procitate ceo ZUR ( Zakon o Udruzenom Radu ) i sami se uverita sta znacni prava demokratija.
Zapamtite, prilagodjavanje, neznaci uvek poboljsanje stanja.
Eto od mene, za sada toliko.
Valter
Tue Jan 29, 2019 6:22 pm by valter
» Smrt? Je li to kraj ili prelaz iz faze u fazu?
Sat Aug 29, 2015 4:28 pm by Jugos
» Izgubljeni drugovi
Sat Feb 14, 2015 10:12 pm by SAMOUPRAVLJAC
» PRAZNICI
Mon Dec 29, 2014 6:16 pm by SAMOUPRAVLJAC
» BEZ DLAKE NA JEZIKU
Sat Dec 13, 2014 12:28 pm by Jugos
» Zdravo! Ja sam Dejan!
Sat Dec 13, 2014 12:23 pm by Jugos
» Kakvo drustvo zelimo...nova Jugoslavija?
Sat Dec 13, 2014 11:46 am by valter
» LALA U PEKARI
Fri Dec 05, 2014 2:05 pm by valter
» Socijalisticki sistem i Radnicko samoupravljanje u SFRJ-i
Fri Dec 05, 2014 7:08 am by valter
» TEZINA LANACA
Mon Dec 01, 2014 7:44 am by valter
» LINUX MINT
Sun Nov 30, 2014 8:31 am by valter
» 29.Novembar-Dan Republike
Sat Nov 29, 2014 8:18 am by valter
» "SAMO ZAJEDNO SMO JACI!"