JUGOSLOVENSKI POKRET

DOBRODOŠLI!

Ako niste registrovani posjetilac foruma, kliknite na "registracija" na dnu ovog prozora, a ukoliko ste registrovani član, kliknite na "login".

Join the forum, it's quick and easy

JUGOSLOVENSKI POKRET

DOBRODOŠLI!

Ako niste registrovani posjetilac foruma, kliknite na "registracija" na dnu ovog prozora, a ukoliko ste registrovani član, kliknite na "login".

JUGOSLOVENSKI POKRET

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JUGOSLOVENSKI POKRET

Samo zajedno smo jači!

Danas, kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku riječ: Da ću marljivo učiti i raditi i biti dobar drug. Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu SOCIJALISTIČKU FEDERATIVNU REPUBLIKU JUGOSLAVIJU. Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo naših naroda i ideje za koje se borio Tito. Da ću cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir.

Login

Zaboravljen password

Anketa

Da li bi ti učestvovao/la u pro-yu internet lobiju?

Rezultati

Latest topics

» DRUGARICE I DRUGOVI GDE STE?
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptyTue Jan 29, 2019 6:22 pm by valter

» Smrt? Je li to kraj ili prelaz iz faze u fazu?
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptySat Aug 29, 2015 4:28 pm by Jugos

» Izgubljeni drugovi
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptySat Feb 14, 2015 10:12 pm by SAMOUPRAVLJAC

» PRAZNICI
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptyMon Dec 29, 2014 6:16 pm by SAMOUPRAVLJAC

» BEZ DLAKE NA JEZIKU
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptySat Dec 13, 2014 12:28 pm by Jugos

» Zdravo! Ja sam Dejan!
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptySat Dec 13, 2014 12:23 pm by Jugos

» Kakvo drustvo zelimo...nova Jugoslavija?
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptySat Dec 13, 2014 11:46 am by valter

» LALA U PEKARI
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptyFri Dec 05, 2014 2:05 pm by valter

» Socijalisticki sistem i Radnicko samoupravljanje u SFRJ-i
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptyFri Dec 05, 2014 7:08 am by valter

» TEZINA LANACA
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptyMon Dec 01, 2014 7:44 am by valter

» LINUX MINT
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptySun Nov 30, 2014 8:31 am by valter

» 29.Novembar-Dan Republike
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptySat Nov 29, 2014 8:18 am by valter

» "SAMO ZAJEDNO SMO JACI!"
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptyThu Nov 27, 2014 5:52 pm by valter

» Draga moja domovino
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptyWed Nov 26, 2014 4:28 pm by valter

» Evropska Unija
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptyTue Nov 18, 2014 3:51 pm by valter

» PROJEK ROSETTA
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptySat Nov 15, 2014 8:03 pm by valter

» Cestitke i pozdravi
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptySat Nov 15, 2014 7:55 pm by valter

» " ZA VASU BOLJU BUDUCNOST"
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptySat Nov 15, 2014 12:32 pm by SAMOUPRAVLJAC

» OBAVEŠTAVAM SVE!
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptyWed Nov 12, 2014 1:07 pm by valter

» Ubuntu
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptyWed Nov 12, 2014 10:35 am by valter

» Savez komunističke omladine Jugoslavije-SKOJ
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptySat Nov 08, 2014 7:26 am by valter

» Jugoslovenska Narodna Armija -JNA-
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptyThu Nov 06, 2014 10:05 pm by valter

» JUCE DANAS SUTRA
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptyFri Oct 03, 2014 1:45 pm by valter

» Evo nesto interesantno
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptyWed Oct 01, 2014 8:11 pm by valter

» Demokratija ili Radnicko samoupravljanje
Kad ćemo doći svojoj pameti EmptyMon Sep 22, 2014 4:57 pm by maro

November 2024

MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar

Preporučene stranice

free forum
free forum
free forum
free forum
free forum

2 posters

Kad ćemo doći svojoj pameti

Dene
    Dene
    Stariji vodnik 1. klase
    Stariji vodnik 1. klase

Male
    Broj komentara : 208
    Registration date : 2009-04-19

Kad ćemo doći svojoj pameti Empty Kad ćemo doći svojoj pameti

Komentar by Dene Sat May 16, 2009 12:13 pm

Kad ćemo doći svojoj pameti

Za vrijeme Hladnog rata Jugoslavija je na celu sa drugom Titom vjesto i mudro izbjegavala zavisnost o jednom od blokova. Poslije smrti druga Tita, a i promjenom odnosa izmedju dva bloka ova situacija se promijenila. Te promjene na svjetskoj politickoj sceni uticale su na situaciju u nasoj zemlji i na nju se odrazile, kao sto znamo, veoma negativno. Cisto sumnjam da bi se u Jugoslaviji desilo to sto se desilo da je drug Tito bio ziv. Medjutim, nije mi namjera da ovdje govorim o tome, sta bi bilo – kad bi bilo.
    Kao jedan od glavnih uzroka rata u Jugoslaviji mozemo vidjeti i nastojanje kapitalizma da unisti dobrostojecu radnicku klasu u nasoj zemlji. Mi moramo priznati da je radnicka klasa u Jugoslaviji zivjela dobro i to pogotovo onaj njen najbrojniji, srednji sloj. To je bilo nase prirodno bogatstvo koje je kapitalizmu jednostavno smetalo. Kapitalizam i njegov neodvojivi pratioc rat su doveli do nevjerovatno brze propasti normalnog nacina zivota kod nas, a sve nase narode u jednu katastrofalno losu situaciju.
    Trenutno je radnicka klasa u Jugoslaviji totalno razjedinjena. Kapitalizam je kroz nacionalizam uspio da ideoloski u velikoj mjeri zatruje odnose izmedju nasih naroda. Ici cu cak toliko daleko i reci da smo postali pravi poligon za ispitivanje raznih oblika i stepena mrznje. Dali smo im mogucnost da na nama provjeravaju koliko smo mi kao narod, ali i radnicka klasa, spremni da vjerujemo u nacionalizam, nacionalne saveze, kapitalisticke institucije itd. Da apsurd bude veci oni sada nas uce da zivimo zajedno i pokazuju nam sta je BRATSTVO – JEDINSTVO, a mi smo ga stvorili. Koliko dugo cemo to mirno bez ikakve reakcije posmatrati?
    Kapitalizam sa sobom nuzno donosi rat – cak sta vise, njegova glavna karakteristika je rat i to rat svih protiv svih. Naravno, ne obavezno odmah oruzani sukob, ali rat je rat i on se u kapitalizmu vodi bez prestanka.
    Kao prvo, rat izmedju kapitalista samih, jer samo najbolji opstaju. Svi nastoje da budu najbolji, najveci, najjaci, iako to ni subjektivno ni objektivno ne mogu biti. Cilj je stvoriti sto vise kapitala sa minimalnim ulaganjima i onaj ko to nije u stanju da ostvari, biva jednostavno eliminisan.
    Kao drugo tu je rat oruzjem – oruzje dolazi na kraju kao “jedino” rjesenje, koje je, kao i sve ostalo, tu da, bilo osvajanjem teritorija ili samom prodajom velikih kolicina naoruzanja, sluzi kapitalizmu za dalje bogacenje. Mi smo, na zalost, imali priliku da budemo istovremeno i svjedoci i neposredni ucesnici jednog takvog procesa. Rat nam je nametnut kao jedino rjesenja problema kojeg mi, u stvari, nismo ni imali. Iako nam je svijet (zapad) javno govorio nemojte ratovati (!?!), u isto vrijeme nam je, manje ili vise tajno, prodavao oruzje i potpomagao nacionalisticku propagandu.
    Narod, nespreman da odlucno razdvoji dobro od zla, a sve vise pod pritiskom nacionalistickih vodja, doveden je u situaciju da se odluci izmedju rata ili zivota sa “smrtnim” neprijateljem svog naroda, odlucuje se za oruzje i zeli da “jednom zauvijek” uzme “svoju sudbinu u svoje ruke”! Kakve li ironije u odluci tog istog zapada, da nas sad uci zajednickom zivotu. Do punog izrazaja dolazi pouka one stare narodne izreke: “Zavadi, pa vladaj!”
    Svijet je od srba napravio crnog vraga i krivce za sve, od slovenaca i hrvata nevine i naivne zrtve (koje je zapad vec progutao, a da ovi to jos nisu ni primijetili, a osjecaju se nezavisnim i sigurnim), muslimanima-bosnjacima se “uvukao” da bi imao makar jednog keca u rukavu u pregovorima sa islamskim zemljama, predao Makedoniju na milost i nemilost Albaniji, Grckoj i Bugarskoj i prepustio Kosovo propasti neznajuci sta da se napravi.
    A mi to sve treba mirno da gledamo, kao da se to nas nista ne tice. Hocemo li ikad doci svojoj pameti?
    valter
    valter
    Moderator
    Moderator

Male
    Broj komentara : 990
    Mjesto : ch
    Političko opredjeljenje : AVNOJ
    Registration date : 2009-02-18

Kad ćemo doći svojoj pameti Empty Odgovor

Komentar by valter Sun May 17, 2009 6:46 am

Postovani druze Jovi,
    pored svega sto si naveo si zaboravio, po meni najvaznije, a to je unutrasnji neprijatelj Jugoslavije. Nista neprijatelj spolja nebi uspeo da nije uspeo da "ubedi " unutrsanje neprijatelje Jugoslavije da mu pomognu. Da ne spominjem sad koji su to bili. Mi svi to dobro znamo, a i potvrdilo se. Kasniji tok dogadjaja ih je izbacio na povrsinu vode.
    Kao sto svi znamo, kapitalisticki sistem ima ekipe strucnjaka koji se bave psihom coveka. Coveka potrosaca ( sve u interesu potrosaca ) coveka kao drustvenog bica ( uklapanje u norme )....... Posebni instituti se bave "istrazivanjima " coveka i to sve u svrhu da bi coveku bilo "bolje".

Nasa Jugoslavija je mlada zemlja, pardon, bila mlada zemlja. Do jucerasnji seljaci su postali radnicka klasa i samoupravljaci. Avangarda radnicka klase ( komunisti) su dobili mogucnost licnog ucesca u kretanju privrede i drustva ( sto do tada nikada nije bilo ) i verovali su da ce, bez obzira sta se desilo, to stanje doveka ostati tako.
    Izgleda da covek nije nista naucio iz istorije. Pored toga je drug Tito kao papagaj stalno i na svakom mestu ponavljao " Cuvajte bratsvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga".
    danas, kada se taj kao i mnogi drugi govori ponavljaju po nekoliko puta u nekoliko minuta na You tube se vidi koliko istine je bilo u tim recima. No, pored svega toga se ima utisak da najveci deo nasih gradjana jos uvek nije "dotakao dno zivota" jer jos uvek cuti.

Druga Tita vise nema, ali ima smernice koje nam je ostavio u zalog i obavezu da neskrenemo sa pravoga puta. Koliko se njih klelo, i pregazilo tu zakletvu. Pocev od oficira JNA, politicara, drektora OUR-a ( Osnovnih Organizacija Udruzenog rada ) pa do obicnih gradjana.

Pitam vas, dali je ona :" Svaki narod ima onakvu vladu, kakvu i zasluzuje " istinita ili nije. Dali se nasi narodi nalaza jos uvek u "bunilu" ili su svesni svega sto se oko njih dogadja.
    Mozda nasi narodi i hoce da budu " Ovce" koje u coporu idu tamo gde im "Cobani" naredjuju, kada niko nista ne preduzima, da se vec jednom pokrenu "Kola" sa mrtve tacke.

Znam ja, ima puno njih koji guraju " kola" ali ih je premalo ili svako gura svoja "kola" umesto da se udruze i svi zajedno pograju "kola" napred.
    Drugacije je biti taj koji odredjuje pravac a drugacije je biti jedan od onih koji " guraju kola". Eeeeee moj Prle, sve dok bude ovakvo shvatenje ce nam ovak i biti. Kada nasi ljudi shvate da smo samo zajedno jaki, cemo svi zajedno pokrenuti "Kola napred".

Ja sam Valter. Ko je jos Valter?? Dal se secate one recenice koju je izrekao onaj nemacki oficir na brdu iznad Sarajeva? ".........,vidis onaj Grad, to je Valter" svaki gradjanin u tom gradu je Valter.
    Kada se to bude ponovo osetilo u vazduhu, cemo krenuti sa mrtve tacke. Vas Valter cheers

Danas je Sun Nov 24, 2024 7:29 am