Smatram da se premalo govori o sistemu u Jugoslaviji. Posebno kada je u pitanju SFRJ. Puno se pisalo o politicarima ali jako malo o Sistemu. Licno smatram da je najbitnije koji sistem je u jednoj drzavi. Danas se i tako skoro svi sistemi zovu Demokartija. Sta se iza te reci krije malo ko zna ili bolje receno malo koga zanima. Ako se ta rec proanalizira je jesno demokratija nije nista drugo doli Kapitalisticki sistem. Jedina drzava koja se malo od ostalih u evropi razlikuje kada je sistem u pitanju je Svicarska. Mada je u svicarskoj isto kapitalisticki sistem je u njoj direktna demokratija. To znaci da se sva pitanja koja se ticu drzave moraju dati gradjanima na odlucivanje. Referendumom gradjani glasaju za predlog ili su protiv njega. Licno takodjer smatram da bi svicarska vec odavno bila "progutana" od Eu da nema tu direktnu demokratiju. Svi gradjani dobijaju kovertu sa materijalom o kom se odlucuje ( to mi je poznato iz SFRJ ) oznace ono zasto smatraju da je ispravno i vrate u istu kovertu ( koja je tako podesena da se koristi dva puta. Veoma inteligentno ) zatvore ( zalepe ) i ubace u sanduze ili idu licno na glasacka mesta i daju svoj glas tamo.
Ako se tako posmatra cela tematika se moze reci da je radnicko samoupravljanje bilo direktna demokratija ali sa tom razlikom sto je ta direktna demokratija u SFRJ bila do baze preduzeca. Sto jasno govori o sistemu koji je bio najnapredniji sistem na celome svetu.
Mislim da zasluzuje da se malo vise pozabavimo njime.
Drugo pitenje je dali su nasi gradjani zasluzili da imaju taj sistem? Rasprava o ovome je nakon dogadja proteklih godina na nasoj teritoriji nepotrebna jer situacija govori sama o sebi.
To medjutim neznaci da je sistem los. Naprotiv, smatram da ga treba obradjivati i unapredjivati za one generacije koje ce ( ako svet bude do tada postojao ) shvatiti sustinsku vrednosti direkne demokratije.
Valter
Ako se tako posmatra cela tematika se moze reci da je radnicko samoupravljanje bilo direktna demokratija ali sa tom razlikom sto je ta direktna demokratija u SFRJ bila do baze preduzeca. Sto jasno govori o sistemu koji je bio najnapredniji sistem na celome svetu.
Mislim da zasluzuje da se malo vise pozabavimo njime.
Drugo pitenje je dali su nasi gradjani zasluzili da imaju taj sistem? Rasprava o ovome je nakon dogadja proteklih godina na nasoj teritoriji nepotrebna jer situacija govori sama o sebi.
To medjutim neznaci da je sistem los. Naprotiv, smatram da ga treba obradjivati i unapredjivati za one generacije koje ce ( ako svet bude do tada postojao ) shvatiti sustinsku vrednosti direkne demokratije.
Valter
Tue Jan 29, 2019 6:22 pm by valter
» Smrt? Je li to kraj ili prelaz iz faze u fazu?
Sat Aug 29, 2015 4:28 pm by Jugos
» Izgubljeni drugovi
Sat Feb 14, 2015 10:12 pm by SAMOUPRAVLJAC
» PRAZNICI
Mon Dec 29, 2014 6:16 pm by SAMOUPRAVLJAC
» BEZ DLAKE NA JEZIKU
Sat Dec 13, 2014 12:28 pm by Jugos
» Zdravo! Ja sam Dejan!
Sat Dec 13, 2014 12:23 pm by Jugos
» Kakvo drustvo zelimo...nova Jugoslavija?
Sat Dec 13, 2014 11:46 am by valter
» LALA U PEKARI
Fri Dec 05, 2014 2:05 pm by valter
» Socijalisticki sistem i Radnicko samoupravljanje u SFRJ-i
Fri Dec 05, 2014 7:08 am by valter
» TEZINA LANACA
Mon Dec 01, 2014 7:44 am by valter
» LINUX MINT
Sun Nov 30, 2014 8:31 am by valter
» 29.Novembar-Dan Republike
Sat Nov 29, 2014 8:18 am by valter
» "SAMO ZAJEDNO SMO JACI!"