by Gospodin Sat Feb 19, 2011 7:25 pm
[quote]Glavni grad je trebao biti Sarajevo.Ovakva postavka bi Jugoslaviji dala daleko jacu poziciju u obrani od nacionalizam i tzv unutarnjih neprijatelja, ali upitno je koliko bi ju ojacala u obrani socijalizma od vanjskih neprijatelja tj od agresivnog kapitalizma koji nije mogao trpiti tako zestoku konkurenciju u pravicnosti i ispravnosti samoupravljanja i trzisnog socijalizma.
O ovom tezi da se dalje jako mnogo napisati i argumentirati ju zaista duboko.
Mi svi pozanjemo onu strau izreku:" Lako je biti general nakon bitke". Licno smatram da je tito sigurno nacinio gresaka u toku svog vremena. Postavlja se pitanje, dali smo mi u stanju da shvatimo trenutak u kom se on ( tito) a i svi ostali nalazio u ono vreme. Koje uslove je imao u 1940 god. ( koje mi imamo danas? ) . Zato mislim da bi trebalo prvo, kao smo uopste to u stanju, sebe postaviti u ono vreme, pa teka tada doneti odluke.
Postavlja se takodjer pitanje, koje ekonomske i uopstene razvojen momente je imalo Sarajevo u ono(1946 god. ) vreme. Sta bi trebalo sve izgraditi da se iz toga grada 1946 moze voditi drzava??
Pored svih gresaka, iz danasnjeg vidjenja, smatram da je Tito uglavnom dosnosio dobre odluke, za tadasnje vreme. Samoupravni socijalizam je bio trn u oku kapitalistiama i onim strujama u zemlji ( SFRJ ) koji su mislili samo na sebe a ne na gradjane SFRJ. Tito je bio covek radnik, cinio je greske, ali ovo sto su ucinili oni koji su dosli nakon njega je neusporedivo veca greska, tako da se greske koje je nacinio tito odjednom cine jako male
( kada je u pitanju celokupan razvoj i interes velike vecine gradjana). Danas bi i ja bio zato da Sarajevo bude glavni grad. Licno smatram nevaznim u kojoj od republika se nalazi glavni grad, zato sto je moja domovina cela SFRJ-a.
Zato i ponavljam, nivo inteligencije nas vodi napred, neinteligencija i kratkovidosta u nazad. Gde smo po tom pitanju se jasno vidi svakodnevno, na ulicama nasih gradova.
Valter
Prije svega slazemo se svi da je titova genijalnost kao politicara neupitna . To dokazuje njegovo djelo . Medjutim i on je bio samo covjek koji nije mogao sve idealno provesti i uciniti.Neke greske je imao koje smo tek naknadno vidjeli njegovim odlaskom,a koje su mogle biti drugacije postavljene. Sto se tice Sarajeva on je jednako bio los 1945 kao i beograd. Nikakve prednosti nije imao poruseni Bgd nad bilo kojim gradovima u ondasnjoj Jugoslaviji. Sa elanom koji je postojao u narodu isto tako se iz temelja mogalo izgraditi i Jajce kao avnojevski grad i glavni grad FNRJ.
Time bi se eliminirala velikosrpska ideja koja je nervirala ostale nacije jos od osnutka Jugoslavije 1918. I bila stalno teza o kojoj su raspravljali ostali narodi nezadovoljni vladavinom Beogradske carsije koja je htjeli nehtjeli u velikim dijelu drzavnog aparata ucestvovala silom svoje geografske pozicije i imala operativno rukovodjenje nad atrateskim ciljevima koje su postavljali svi. Nacionalni kljucevi nisu mogli rijesiti to pitanje.
Medjutim to tinjajuce nezadovoljstvo zatomljivalo se je kasnije u hodu ustavnim rjesenjima koji su do apsurda dovedeni kroz ustavna rjesenja 1974.
Medjutim ta okolnost Bgd kao glavnog grad nije nikako bila nekakv velika greska koja je dovela do raspada. To nije moj teza. Ako su nacionalizmi bili katalizatori i instrumenti ( a jesu u prilicnoj mjeri) raspada onda su mogli biti podosta ublazeni da beograd nije bio glavni grad.
Pozdrav
Gospodin Drug
Znam tko ce se javiti na ov
Tue Jan 29, 2019 6:22 pm by valter
» Smrt? Je li to kraj ili prelaz iz faze u fazu?
Sat Aug 29, 2015 4:28 pm by Jugos
» Izgubljeni drugovi
Sat Feb 14, 2015 10:12 pm by SAMOUPRAVLJAC
» PRAZNICI
Mon Dec 29, 2014 6:16 pm by SAMOUPRAVLJAC
» BEZ DLAKE NA JEZIKU
Sat Dec 13, 2014 12:28 pm by Jugos
» Zdravo! Ja sam Dejan!
Sat Dec 13, 2014 12:23 pm by Jugos
» Kakvo drustvo zelimo...nova Jugoslavija?
Sat Dec 13, 2014 11:46 am by valter
» LALA U PEKARI
Fri Dec 05, 2014 2:05 pm by valter
» Socijalisticki sistem i Radnicko samoupravljanje u SFRJ-i
Fri Dec 05, 2014 7:08 am by valter
» TEZINA LANACA
Mon Dec 01, 2014 7:44 am by valter
» LINUX MINT
Sun Nov 30, 2014 8:31 am by valter
» 29.Novembar-Dan Republike
Sat Nov 29, 2014 8:18 am by valter
» "SAMO ZAJEDNO SMO JACI!"