by Red Dog Sat Oct 17, 2009 11:38 pm
Rekao je. Ali je to bila vise konstatacija nego pretnja. Upozorio je Izetbegovica kad ovaj nije imao nikakvu vojnu snagu za odcepljenje. U pocetku su srbi imali takvu prevlast da su stvarno mogli istrebiti bosnjake da su hteli.
Iako nezvanicno, Karadzic je bio u potpunosti zavistan od Milosevica i Mladica. On je uglavnom bio civilno, politicko, lice onoga sto se je desilo iza kulisa. Imamo dogadaj iz 93 kad su Milosevic i on nagovorili skupstinu u Palama na nesto sto je licilo na Daytonski plan, ali se je pojavio Mladic i pokvario sve. To dokazuje da Mladic nije sljivio Karadzica.
Posle toga je Slobo udario sankcije i Republici Srpskoj i od tada su uglavnom primili pomoc od Hrvatske. Oduzili su se Hrvatskoj time sti nisu mrdnuli prstom za vreme „Oluje“,
Da, toliko je bio prljav taj rat.
Milosevic. Pre neki dan je Mesic tvrdio da bez Ustavne promene iz 74 ne bi bilo Hrvatske. I u pravu je. Ta promena je bila ustupak srpskim liberalima i hrvatskim nacionalistima. Ta promena je bila pocetak pada Jugoslavije. Od tada je vlast u sopstvenim republikama postala vaznija nego u federaciji. Krajem 80-tih su republike odbijale placati porez federaciji.
Srbija se je nasla u polozaju da su joj pokrajne mogle staviti veto. Kad su se pokrajine dogovorile sa drugim republikama, Srbiji su bile vezane ruke, iako su bili vecinski narod. Pa imamo albanski iredentizam na Kosovu. Pa opstu tendenciju da su svi napustali Jugoslaviju. „Evropa je ovde“...
Pod tim okolnostima ja razumem da je Slobo smatrao da mora uraditi nesto. Za pocetak da vrati kontolu nad pokrajinama. Dogovorio se sa Kucanom i Tudjmanom da Slovenija i Hrvatska mogu ici, ali Hrvatska bez „srpskih podrucija“, Krajine i delova Slavonije. A razumem i da su se srbi bojali nezavisne Hrvatske. U to vreme je Hrvatska stvarno bila fasicticka i srpski lesevi su plovili Vukom.
Meni Milosevic plan deluje kao razuman kompromis da se izbegne rat.
A sto se tice Bosne, niko nije 90 razmatrao mogucnost odcepljenja Bosne ozbiljno. To je delovalo tako zamrseno, tako ludo...kao opsti pokolj, bez pobednika, sa vecinom bosnjackih zrtava. To je Karadzic pokusao saopstiti Aliji. Ali je Alija ipak povukao taj ludi potez.
Ako bas nije islo vise, zasto nije Bosna mogla da saceka jos par godina, da se smire najgorije strasti, pa da se odcepi mirno?
Druze Armine, svi smo mi zrtve nacionalisticke propagande, ali sad je vreme da se ide dalje.
U Srbiji su oduvek gledali prilicno trezveno na gradanski rat, bas kao na gradanski rat. Imamo na primer film „Lepa sela lepo gore“ iz 95, gde srbi nisu predstavljeni kao neduzne cvecke. Poricali su srpske ratne zlocine, ali sad ne poricu ni to vise.
U zadnje vreme primecujem i naglo otreznjene i povratak objektivnosti i u Hrvatskoj. Posle konflikta sa Svajcarskom oko Thompsona, izgleda da ce morati prihvatiti cinjenicu da to nije bio nikakav „domovinski rat“ nego najobicajiniji prljavi gradanski rat.
Ali u Bosni ga jos uvek nazivate „agresijom na BiH“. Mislim, to ukazuje na nesto. Ko je vrsio agresiju, bosanski srbi nad svojom domovinom, Bosnom?
Drugovi, vreme je da se i vi pocinjete osloboditi nacionalisticke mitologije.
Tue Jan 29, 2019 6:22 pm by valter
» Smrt? Je li to kraj ili prelaz iz faze u fazu?
Sat Aug 29, 2015 4:28 pm by Jugos
» Izgubljeni drugovi
Sat Feb 14, 2015 10:12 pm by SAMOUPRAVLJAC
» PRAZNICI
Mon Dec 29, 2014 6:16 pm by SAMOUPRAVLJAC
» BEZ DLAKE NA JEZIKU
Sat Dec 13, 2014 12:28 pm by Jugos
» Zdravo! Ja sam Dejan!
Sat Dec 13, 2014 12:23 pm by Jugos
» Kakvo drustvo zelimo...nova Jugoslavija?
Sat Dec 13, 2014 11:46 am by valter
» LALA U PEKARI
Fri Dec 05, 2014 2:05 pm by valter
» Socijalisticki sistem i Radnicko samoupravljanje u SFRJ-i
Fri Dec 05, 2014 7:08 am by valter
» TEZINA LANACA
Mon Dec 01, 2014 7:44 am by valter
» LINUX MINT
Sun Nov 30, 2014 8:31 am by valter
» 29.Novembar-Dan Republike
Sat Nov 29, 2014 8:18 am by valter
» "SAMO ZAJEDNO SMO JACI!"