walter (citat): Kamen temeljac nove Jugoslavije mora da bude covek. Ali ne neko veliki ,neki vodja ili pliticar vec obicni mali covek .Ali kako ubediti obicnog malog coveka da njegova sudbina moze zavisiti od njega a ne od korumpiranih i lazljivih politicara. Da krenemo prvo od toga zasto su ti politicari takvi kakvi jesu.Pa zato sto im sistem to omogucava .
Postoavni druze,
svaki sistem cuva sebe, na ovaj ili onaj nacin. Znaci, sistemu ( kapitalistickom ) je bitno da on opstane i time i kapitalisti. Socijalisticki sistem isto zeli da se odrzi i time omogucava ( vodecim ljudima ) da imaju odredjene privilegije ( besplaten autobuske karte, sluzbeni auto..... ) ili ima razne "otocice" u zavisnosti od vremena u kom zivimo.
To znaci, sistemi sami po sebi cine "samozastitu". Dali je ta samozastita u interesu gradjana je jedno pitanje. Kako se to od drugih sistema prikazuje, je druga stvar. Zna se da se ono sto socijalisticki sistem smatra dobrim, kapitalisticki smatra losim. Svaki gradjanin ( ljudsko bice ) na osnovu nivoa inteligencije ( licne ) odredjuje naosob ispravnost sistema. Nazalost je takva ocena uglavnom ( kao i kod izbora partnera ) uglavnom jednostrana- spoljasnost je odlucujuca. Sta se krije iza "zavese-fasade" malo ko u tom trenutku razmislja. Kasnije uglavnom nastupa otreznjenje.
Juce sam gledao ( jedan deo ) BN tv u kojoj je jedna zena izjavila da zivi sa porodicom, vec 15 godina od onoga sto proda na ulici. Divne li demokratije ( vec petnaest gorina ). Koja demokratija.
Znam ja da nisu obicni gradjani krivi za ovo sto nas je zadesilo, ali oni bi trebali da se suprotstave nastavku ovoga sto nas je zadesilo, ali oni cute. Tako "demokratija" i dalje siri svoje pipke.
Danas je na tv ch jedan strucnjak izjavio da svako mora da ukljuci svoj sopstveni mozak, ako zelimo da izbegnemo propast. Znaci, od svakog od nas i naseg ponasanja zavisi sta ce se u buduce desiti sa ovim planetom.
Konstantno uvecavanje porizvodnje, a pri tome stalno otpustanje radnika( usteda ) ce neminovno dovesti do kolapsa i kapitalistickog sistem, sto ukazuje na niski nivo inteligencije kapiatlista.
Kada bi u mesto toga imali vise uposlenih ( manje stresa ) znaci vise novca u opticaju, bi ljudi ( radnici) vise trosili i time pokretali ponovnu proizvodnju robe.
Ono sto smo imali u SFRJ-i je jasan dokaz da se moze ziveti u socijalno uravnotezenom drustvu. Potrebno je povecati licnu odgovornost svakog pojedinca u drustvu a posebno politicare i rukovodece ljude u privredi.
To znaci, ako radnik koji neostvaruje svoje norme treba da bude otpusten, zasto politicara koji nije ostvario normu treba trpeti? U krajnoj liniji gubi celo drustvo, i sistem.
Valter
Tue Jan 29, 2019 6:22 pm by valter
» Smrt? Je li to kraj ili prelaz iz faze u fazu?
Sat Aug 29, 2015 4:28 pm by Jugos
» Izgubljeni drugovi
Sat Feb 14, 2015 10:12 pm by SAMOUPRAVLJAC
» PRAZNICI
Mon Dec 29, 2014 6:16 pm by SAMOUPRAVLJAC
» BEZ DLAKE NA JEZIKU
Sat Dec 13, 2014 12:28 pm by Jugos
» Zdravo! Ja sam Dejan!
Sat Dec 13, 2014 12:23 pm by Jugos
» Kakvo drustvo zelimo...nova Jugoslavija?
Sat Dec 13, 2014 11:46 am by valter
» LALA U PEKARI
Fri Dec 05, 2014 2:05 pm by valter
» Socijalisticki sistem i Radnicko samoupravljanje u SFRJ-i
Fri Dec 05, 2014 7:08 am by valter
» TEZINA LANACA
Mon Dec 01, 2014 7:44 am by valter
» LINUX MINT
Sun Nov 30, 2014 8:31 am by valter
» 29.Novembar-Dan Republike
Sat Nov 29, 2014 8:18 am by valter
» "SAMO ZAJEDNO SMO JACI!"