valter (citat):valter (citat):Ako sada razmislim, nakon toliko godina mi kao prvo pada na pamet Radnicko samoupravljanje. Kako je to bilo sprovodjeno? Putem delegata od baze do vrha. Sta to znaci?
Svi radnici na zboru radnih ljudi biraju svoje predstvanike za radnicki savet, i centralni radnicki savet. To znaci da je radnik iz direktne proizvodnje ( predstavnik baze) prenosio misljenje baze na sednice radnickog saveta. Na radnickom savetu su raspravljani programi, predlozi i sva problematika u OOUR-u = u Osnovonoj Organizaciji Udruzenog Rada. OOUR-a je bila u sastavu OUR-a = Organizacija Udruzenog Rada. Radnici iz OOUR-a su imali svoje predstvanike i u OUR-a. Na taj nacin je svaki predmet koji je trebalo razmatrati isao iz centrale OUR-a pa sve do OOUR-a i nazad. Taj nacin demokratskog odlucivanja je bio dosta skup. Trebalo je stampati matreijale za sve predstvanike baze i na kraju preciscena verzija za zbor radnih ljudi, koji su glasanjem odlucivali o konacnom prihvatanju ili neprihvatanju predlozenih predmeta.
Sve je to u teoriji bilo dobro, no kao i obicno i tu je bilo ponekad nepravilnosti. Direktori su svoje predloge pokusavali da nametnu bazi na razne nacine.
Kao sto mozete videti, je taj sistem radnickog samoupravljanja dosta zahteavan sistem, koji je mogao da se sprovede samo visokim nivom inteligencije.
Nasa radnicka klasa je bila "mlada ". Posle drugog svetskog rata je trebalo od jedne seljacke drzave izgraditi modernu evropsku drzavu. To je bio veliki zadatak, koji su mogli samo oni ljudi da uzmu u svoje ruke koji su imali puno snage i zelje za ostvarenjem vekovnih zelja radnicke klase celoga sveta, radnicko smaoupravljanje.
Vera u svest radnicke klase i konstantnu izgradnju ka pravome putu, bi svaka nova generacija radnicke klase bolje obavljala svoje zadatke. To je bila zelja onih koji su kreirali ovaj sistem.
Usput receno, sve uniforme, od cipela do kosulja i mantila je kupovala OUR-a. Radnik nije morao, kao danas u kapitalizmu sam da kupuje svoje radno odelo i da nosi kuci peskir za ruke da ga opere ako misli da ima cist peskir na radnom mestu.
Za sada toliko.
Valter
Postovane drugarice i drugovi,
smatram da je ovo od mene napisano vrednije i smatram da bi trebalo da se komentarise.
Radnicko samoupravljanje je jedan od glavnih cinilaca sistema iz vremena SFRJ-e i dokaz prave demokratije. Nebi bilo u redu preko ovoga priloga preci kao preko "turkog groblja".
Valter
Otvorio sam temu u kojoj možemo fino neometano o tome razgovarati.
Jer svrha teme u kojoj je ovo napisano je da svako iznese ponešto o SFRJ.
Izvol'te!
Tue Jan 29, 2019 6:22 pm by valter
» Smrt? Je li to kraj ili prelaz iz faze u fazu?
Sat Aug 29, 2015 4:28 pm by Jugos
» Izgubljeni drugovi
Sat Feb 14, 2015 10:12 pm by SAMOUPRAVLJAC
» PRAZNICI
Mon Dec 29, 2014 6:16 pm by SAMOUPRAVLJAC
» BEZ DLAKE NA JEZIKU
Sat Dec 13, 2014 12:28 pm by Jugos
» Zdravo! Ja sam Dejan!
Sat Dec 13, 2014 12:23 pm by Jugos
» Kakvo drustvo zelimo...nova Jugoslavija?
Sat Dec 13, 2014 11:46 am by valter
» LALA U PEKARI
Fri Dec 05, 2014 2:05 pm by valter
» Socijalisticki sistem i Radnicko samoupravljanje u SFRJ-i
Fri Dec 05, 2014 7:08 am by valter
» TEZINA LANACA
Mon Dec 01, 2014 7:44 am by valter
» LINUX MINT
Sun Nov 30, 2014 8:31 am by valter
» 29.Novembar-Dan Republike
Sat Nov 29, 2014 8:18 am by valter
» "SAMO ZAJEDNO SMO JACI!"