Sta sam naveo gore. To sam napisao pre nego li sam procitao ovo na ovoj istoj stranici samo u drugom delu Prilog druga Mirze.
Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Albanija ujedinit će se u Balkansku uniju i to je jedini način da se ovaj dio Evrope stabilizuje, saznaje „San" iz svojih izvora u međunarodnoj zajednici.
U sklopu tog plana, treba gledati i učestale susrete i razgovore čelnika BiH, Srbije Crne Gore i Hrvatske, ali i izuzetan i učinkovit angažman Turske u sređivanju stanja na Balkanu.
Prema nekim izvorima, cijela ideja potekla je iz Vašingtona, naišla je na odobravanje u Evropi i Evropska unija je spremna da je i realizuje, naravno uz čvrst i jak angažman SAD-a.
Za sada na operaciju Balkanska unija nema reagiranja iz država na koje se ona odnosi, iako iz nekih krugova međunarodne zajednice kažu da to nije tačno.
Kao primjer navode nedavni sastanak Borisa Tadića i ive Josipovića, predsjednika Srbije i Hrvatske, i njihovu inicijativu da se formira regionalna nogometna liga.
To se ocjenjuje kao početak i utiranje puta do konačnog formiranja Balkanske unije. Istovremeno, pojavila se i ideja da se BiH, Hrvatska i Srbija zajednički kandiduju za organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu 2020. godine.
Ne treba zaboraviti da od sljedeće sezone kreće i rukometna liga u kojoj će učestvovati 16 ekipa iz šest bivših jugoslovenskih republika.
Smatra se da se upravo sportskog polja može ispipati i puls balkanske javnosti.
Otkud i zašto Balkanska unija? Odgovor i nije teško dokučiti - zbog globalne ekonomske krize, ali i potresa i neslaganja unutar Evropske unije, jasno je da su na određeno vrijeme stopirana primanja novih članica. Ocjenjuje se da bi uspješno funkcionisanje Balkanske unije bilo i najbolja preporuka za prijem svih njenih članica u EU za pet - šest godina.
Cijela ova inicijativa poduprta je nizom argumenata. Formiranjem Balkanske unije u BiH bi napokon postala funkcionalna država, stišale bi se političke tenzije i otklonila svaka mogućnost otcjepljenja RS; Srbija bi riješila unutrašnje stvari i odnose s Kosovom; Crna Gora bi riješila srpsko pitanje koje je još otvoreno; u Makedoniji bi se popravio kvalitet života; Albanija bi otvorila velike ekonomske mogućnosti; Kosovo bi u balkanskim okvirima napokon bilo stabilizirano.
Kada je riječ o Hrvatskoj, koja je objektivno najbliža prijemu u Evropsku uniju, ona bi također ušla u Balkansku uniju i do prijema u EU imala bi status „glavnog motora".
Šta u praktičnom smislu znači formiranje Balkanske unije? U najkraćem, ne radi se o stvaranju neke nove Jugoslavije niti saveza država, nego bi to bila ekonomska unija po ugledu na Beneluks.
To podrazumijeva apsolutnu saradnju država članica u oblasti ekonomije s povezivanjem kompanija, zatim saradnju u oblasti sigurnosti, borbe protiv kriminala, izgradnji putnih koridora, putovanja s ličnom kartom... Ima i inicijativa da se upostavi jedinstveni carinski sistem.
Kako saznaje ''San'', sve se svodi na namjeru da se zapadni Balkan uredi po ugledu na Evropsku uniju čime bi postao i politički i ekonomski pojam, a ne isključivo geografski kao sada.
Na čelu Balkanske unije bilo bi Vijeće ministara, a predsjednik bi se mijenjao svakih šest mjeseci i bio bi iz druge države članice. Vijeće ministara Balkanske unije imalo bi iste zadatke koje ima Vijeće ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije, piše ''San''.
Izvor:
http://www.24sata.info/vijesti/politika/39133-Ekskluzivno-Ideja-Washingtona-angazman-Turske-Krenulo-stvaranje-Balkanske-unije.html:"Pa sada vi zakljucite koje mi imamo sanse da nesto sami sprovedemo i onako kako mi to hocemo??
Dali cemo mi stvaro to da dopustimo i postanemo pijuni u rukama Sad-a?
Valter
Tue Jan 29, 2019 6:22 pm by valter
» Smrt? Je li to kraj ili prelaz iz faze u fazu?
Sat Aug 29, 2015 4:28 pm by Jugos
» Izgubljeni drugovi
Sat Feb 14, 2015 10:12 pm by SAMOUPRAVLJAC
» PRAZNICI
Mon Dec 29, 2014 6:16 pm by SAMOUPRAVLJAC
» BEZ DLAKE NA JEZIKU
Sat Dec 13, 2014 12:28 pm by Jugos
» Zdravo! Ja sam Dejan!
Sat Dec 13, 2014 12:23 pm by Jugos
» Kakvo drustvo zelimo...nova Jugoslavija?
Sat Dec 13, 2014 11:46 am by valter
» LALA U PEKARI
Fri Dec 05, 2014 2:05 pm by valter
» Socijalisticki sistem i Radnicko samoupravljanje u SFRJ-i
Fri Dec 05, 2014 7:08 am by valter
» TEZINA LANACA
Mon Dec 01, 2014 7:44 am by valter
» LINUX MINT
Sun Nov 30, 2014 8:31 am by valter
» 29.Novembar-Dan Republike
Sat Nov 29, 2014 8:18 am by valter
» "SAMO ZAJEDNO SMO JACI!"