JUGOSLOVENSKI POKRET

DOBRODOŠLI!

Ako niste registrovani posjetilac foruma, kliknite na "registracija" na dnu ovog prozora, a ukoliko ste registrovani član, kliknite na "login".

Join the forum, it's quick and easy

JUGOSLOVENSKI POKRET

DOBRODOŠLI!

Ako niste registrovani posjetilac foruma, kliknite na "registracija" na dnu ovog prozora, a ukoliko ste registrovani član, kliknite na "login".

JUGOSLOVENSKI POKRET

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JUGOSLOVENSKI POKRET

Samo zajedno smo jači!

Danas, kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku riječ: Da ću marljivo učiti i raditi i biti dobar drug. Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu SOCIJALISTIČKU FEDERATIVNU REPUBLIKU JUGOSLAVIJU. Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo naših naroda i ideje za koje se borio Tito. Da ću cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir.

Login

Zaboravljen password

Anketa

Da li bi ti učestvovao/la u pro-yu internet lobiju?

Rezultati

Latest topics

» DRUGARICE I DRUGOVI GDE STE?
Religija uopšte - Page 6 EmptyTue Jan 29, 2019 6:22 pm by valter

» Smrt? Je li to kraj ili prelaz iz faze u fazu?
Religija uopšte - Page 6 EmptySat Aug 29, 2015 4:28 pm by Jugos

» Izgubljeni drugovi
Religija uopšte - Page 6 EmptySat Feb 14, 2015 10:12 pm by SAMOUPRAVLJAC

» PRAZNICI
Religija uopšte - Page 6 EmptyMon Dec 29, 2014 6:16 pm by SAMOUPRAVLJAC

» BEZ DLAKE NA JEZIKU
Religija uopšte - Page 6 EmptySat Dec 13, 2014 12:28 pm by Jugos

» Zdravo! Ja sam Dejan!
Religija uopšte - Page 6 EmptySat Dec 13, 2014 12:23 pm by Jugos

» Kakvo drustvo zelimo...nova Jugoslavija?
Religija uopšte - Page 6 EmptySat Dec 13, 2014 11:46 am by valter

» LALA U PEKARI
Religija uopšte - Page 6 EmptyFri Dec 05, 2014 2:05 pm by valter

» Socijalisticki sistem i Radnicko samoupravljanje u SFRJ-i
Religija uopšte - Page 6 EmptyFri Dec 05, 2014 7:08 am by valter

» TEZINA LANACA
Religija uopšte - Page 6 EmptyMon Dec 01, 2014 7:44 am by valter

» LINUX MINT
Religija uopšte - Page 6 EmptySun Nov 30, 2014 8:31 am by valter

» 29.Novembar-Dan Republike
Religija uopšte - Page 6 EmptySat Nov 29, 2014 8:18 am by valter

» "SAMO ZAJEDNO SMO JACI!"
Religija uopšte - Page 6 EmptyThu Nov 27, 2014 5:52 pm by valter

» Draga moja domovino
Religija uopšte - Page 6 EmptyWed Nov 26, 2014 4:28 pm by valter

» Evropska Unija
Religija uopšte - Page 6 EmptyTue Nov 18, 2014 3:51 pm by valter

» PROJEK ROSETTA
Religija uopšte - Page 6 EmptySat Nov 15, 2014 8:03 pm by valter

» Cestitke i pozdravi
Religija uopšte - Page 6 EmptySat Nov 15, 2014 7:55 pm by valter

» " ZA VASU BOLJU BUDUCNOST"
Religija uopšte - Page 6 EmptySat Nov 15, 2014 12:32 pm by SAMOUPRAVLJAC

» OBAVEŠTAVAM SVE!
Religija uopšte - Page 6 EmptyWed Nov 12, 2014 1:07 pm by valter

» Ubuntu
Religija uopšte - Page 6 EmptyWed Nov 12, 2014 10:35 am by valter

» Savez komunističke omladine Jugoslavije-SKOJ
Religija uopšte - Page 6 EmptySat Nov 08, 2014 7:26 am by valter

» Jugoslovenska Narodna Armija -JNA-
Religija uopšte - Page 6 EmptyThu Nov 06, 2014 10:05 pm by valter

» JUCE DANAS SUTRA
Religija uopšte - Page 6 EmptyFri Oct 03, 2014 1:45 pm by valter

» Evo nesto interesantno
Religija uopšte - Page 6 EmptyWed Oct 01, 2014 8:11 pm by valter

» Demokratija ili Radnicko samoupravljanje
Religija uopšte - Page 6 EmptyMon Sep 22, 2014 4:57 pm by maro

November 2024

MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar

Preporučene stranice

free forum
free forum
free forum
free forum
free forum

+24
prle
aska07
dragnik
Armin151
Ljubo
byron22
SAMOUPRAVLJAC
atsinumok
Hercegovac
JUZNI SLOVEN
JUGOpolutan
Dene
Drug Čelik
pobunjeni
Denis_MK
Ambra
rozalin
samir-ko-saki
papelegenda
valter
Jugoslav
drug Tibor
Spartak
Internetlija
28 posters

Religija uopšte

Internetlija
    Internetlija
    Osnivač
    Osnivač

Male
    Broj komentara : 917
    Političko opredjeljenje : Ljevičar
    Registration date : 2009-02-17

Religija uopšte - Page 6 Empty Religija uopšte

Komentar by Internetlija Tue Feb 17, 2009 6:40 pm

First topic message reminder :

Iznesite svoj stav o religijama.
    Da li su one potrebne?
    Koje su dobre strane?
    Koje su loše strane?
    Da li bog stvarno postoji ili je on samo alatka???

samir-ko-saki
    Vodnik 1. klase
    Vodnik 1. klase

Broj komentara : 108
    Registration date : 2009-03-02

Religija uopšte - Page 6 Empty Re: Religija uopšte

Komentar by samir-ko-saki Tue Mar 10, 2009 1:56 am

Monika, mlada meksikanka, uceci svoju kcekrkicu krscanskim molitvama i vjerovanju dobija nekoliko pitanja od curice na koja ne zna odgovoriti, i koja u njoj bude veliku sumnju u krscanstvo... Nedugo zatim usnila je jedan san, koji ce odigrati veliku ulogu u njenom zivotu. Veoma dirljiva prica, koja nosi u sebi veliku pouku, kako nemuslimanima, tako i onima koji su u islamu:
    [You must be registered and logged in to see this link.]
    Toplo preporucujem ovaj video. (Denis ovo je ko stvoreno za tebe)
    drug Tibor
    drug Tibor
    Zastavnik
    Zastavnik

Male
    Broj komentara : 288
    Mjesto : Bečej
    Političko opredjeljenje : Komunist
    Obrazovanje : Kuvar

Komentar by drug Tibor Tue Mar 10, 2009 10:46 am

Samire, moram da ti kažem, ja mislim da se tu ne sme vrbovati ljude na religije kao što si ti reko "Denise, ovo je kao stvoreno za tebe"....
    Internetlija
    Internetlija
    Osnivač
    Osnivač

Male

Komentar by Internetlija Tue Mar 10, 2009 11:01 am

samir-ko-saki (citat):
    Mirza (citat):Predpostavimo da nemam pojma (a imam, iz muslimanske sam porodice), ja sam se koristio isključivo onime što si mi ti rekao.
    A to je da "jedini pravi put" toleriše da "putnici" otvoreno i ležerno zanemare nešto što je strogo naređeno.
    A to da je takva situacija danas, upravo si rekao da je život na ovom svijetu bitniji od Ahireta.
    A koliko znam, Ahiret je vječan, znači da od toga što na Zemlji radiš zavisi gdje ćeš da provedeš viječnost...

Pa ok onda... možda je ipak uredu porediti nekih 80tak godina sa cijelom vječnošću. (sarkazam)

kao prvo ti, da si iz muslimanske porodice (prave muslimanske porodice) i ti bi bio musliman, jer nama muslimanima je naredjano da svoju djecu odgajamo u islamu...
    a kao drugo ti si me pogresnoi razumio i pogresno si razumio BIT OVOGA NASEG PROLAZNOG ZIVOTA...
    a tako je neki to zanemaruju I JA SAM MEDJU NJIMA ALI TREBA CVRSTO VJEROVATI U ALLAHA DŽ.Š. I VOLJETI GA... JER ALLAH JE MILOSTIV... I OPROSTICE NEKIMA TO STO NE KLANJAJU (ON NAJBOLJE ZNA KOME CE OPROSTITI)... JA CVRSTO VJERUJEM I VOLIM ALLAHA, A TO STO NE KLANJAM SVAKI DAN 5 DNEVNIH NAMAZA, TO JE GRIJEH i ja sam svjestan toga, ALI STA SE MOZE SVI SMO GRIJESNICI.... Allah je rekao u jednom ajetu da je svaki covjek grijesnik i da nema ni jednog covjeka koji nema bar jedan grijeh... Svi grijesimo... a vasa najgora pogreska je sto uopce nevjerujeter u Njega (Allaha dž.š.)...
    Usuđuješ se da vrijeđaš moju porodicu?
    Ja ako kažem da sam iz muslimanske porodice, to znači da sam iz muslimanske porodice. Kraj diskusije.

A iskreno ti mogu reći da si jadan (bez uvrede) jer nisi u stanju da odbraniš svoja vjerovanja. Sve što radiš je drobljenje u prazno.
    Vjerniče koji krši strogu naredbu, vjerniče koji ovozemaljski prolazan život stavlja iznad sljedećeg, vječnog života, odrasti i pomiri se s činjenicom da na ovom svijetu, NIŠTA NIJE SAVRŠENO, pa tako ni Islam.

Ne vjerujem u Allaha, ne vjerujem ni u Gosopoda i mislim da ni jedan od ta dva ne postoji, vjerovatno su Isus i Muhamed hodali zemljom ali su samo pričali priče.
    To je moj stav i mjenjati ga neću.

Ti vjeruj, ali drži jezik za zubima. Ne poznaješ ti ni mene, ni moju porodicu, ni moja iskustva, ni stvari koje su me navele da otvorim oči i skrenem pogled sa džamije/crkve na nešto... korisnije!
    Vi vjernici ste svi isti, od sataniste preko hrišćanina do muslimana, ne dopuštate nikome da ima drugačije mišljenje!
    Zatvoreni ste i dogmatični.
    A da ne pominjem krv na vašim rukama.
    O, vjernika mi jakih kada ubijaju tkz. najdraže biće Allahovo/Gospodnje. SVAKA VAMA ČAST, ali ja neću biti dio te estrade.
    drug Tibor
    drug Tibor
    Zastavnik
    Zastavnik

Male
    Broj komentara : 288
    Mjesto : Bečej
    Obrazovanje : Kuvar

Komentar by drug Tibor Tue Mar 10, 2009 11:45 am

Mirza (citat):
    samir-ko-saki (citat):
    Mirza (citat):Predpostavimo da nemam pojma (a imam, iz muslimanske sam porodice), ja sam se koristio isključivo onime što si mi ti rekao.
    A to je da "jedini pravi put" toleriše da "putnici" otvoreno i ležerno zanemare nešto što je strogo naređeno.
    A to da je takva situacija danas, upravo si rekao da je život na ovom svijetu bitniji od Ahireta.
    A koliko znam, Ahiret je vječan, znači da od toga što na Zemlji radiš zavisi gdje ćeš da provedeš viječnost...

Pa ok onda... možda je ipak uredu porediti nekih 80tak godina sa cijelom vječnošću. (sarkazam)

kao prvo ti, da si iz muslimanske porodice (prave muslimanske porodice) i ti bi bio musliman, jer nama muslimanima je naredjano da svoju djecu odgajamo u islamu...
    a kao drugo ti si me pogresnoi razumio i pogresno si razumio BIT OVOGA NASEG PROLAZNOG ZIVOTA...
    a tako je neki to zanemaruju I JA SAM MEDJU NJIMA ALI TREBA CVRSTO VJEROVATI U ALLAHA DŽ.Š. I VOLJETI GA... JER ALLAH JE MILOSTIV... I OPROSTICE NEKIMA TO STO NE KLANJAJU (ON NAJBOLJE ZNA KOME CE OPROSTITI)... JA CVRSTO VJERUJEM I VOLIM ALLAHA, A TO STO NE KLANJAM SVAKI DAN 5 DNEVNIH NAMAZA, TO JE GRIJEH i ja sam svjestan toga, ALI STA SE MOZE SVI SMO GRIJESNICI.... Allah je rekao u jednom ajetu da je svaki covjek grijesnik i da nema ni jednog covjeka koji nema bar jedan grijeh... Svi grijesimo... a vasa najgora pogreska je sto uopce nevjerujeter u Njega (Allaha dž.š.)...
    Ja ako kažem da sam iz muslimanske porodice, to znači da sam iz muslimanske porodice. Kraj diskusije.

A iskreno ti mogu reći da si jadan (bez uvrede) jer nisi u stanju da odbraniš svoja vjerovanja. Sve što radiš je drobljenje u prazno.
    Vjerniče koji krši strogu naredbu, vjerniče koji ovozemaljski prolazan život stavlja iznad sljedećeg, vječnog života, odrasti i pomiri se s činjenicom da na ovom svijetu, NIŠTA NIJE SAVRŠENO, pa tako ni Islam.

Ne vjerujem u Allaha, ne vjerujem ni u Gosopoda i mislim da ni jedan od ta dva ne postoji, vjerovatno su Isus i Muhamed hodali zemljom ali su samo pričali priče.

Ti vjeruj, ali drži jezik za zubima. Ne poznaješ ti ni mene, ni moju porodicu, ni moja iskustva, ni stvari koje su me navele da otvorim oči i skrenem pogled sa džamije/crkve na nešto... korisnije!
    Vi vjernici ste svi isti, od sataniste preko hrišćanina do muslimana, ne dopuštate nikome da ima drugačije mišljenje!
    O, vjernika mi jakih kada ubijaju tkz. najdraže biće Allahovo/Gospodnje. SVAKA VAMA ČAST, ali ja neću biti dio te estrade.

Herojski govor... cheers cheers
    Ambra
    Ambra
    Moderator
    Moderator

Male
    Broj komentara : 96
    Mjesto : Osijek

Komentar by Ambra Tue Mar 10, 2009 1:27 pm

znaci ovako 1. ti vjeruj ako oces ali nemoj siriti svoju vjeru tu na forumu drzat cemo se zakona iz juge koji ti nezabranjuje vjeru ali zapranjuje njezino reklamiranje i širenje
    2.kazes da ko nevjjeruje ide u pakao pa jel znaš onu staru
    U RAJU JE LIJEPO AL U PAKLU JE EKIPA
    samir-ko-saki
    samir-ko-saki
    Vodnik 1. klase
    Vodnik 1. klase

Male
    Mjesto : Cazin
    Obrazovanje : Gimnazija, 2 raz.

Komentar by samir-ko-saki Tue Mar 10, 2009 3:35 pm

Ambra (citat):znaci ovako 1. ti vjeruj ako oces ali nemoj siriti svoju vjeru tu na forumu drzat cemo se zakona iz juge koji ti nezabranjuje vjeru ali zapranjuje njezino reklamiranje i širenje
    2.kazes da ko nevjjeruje ide u pakao pa jel znaš onu staru
    U RAJU JE LIJEPO AL U PAKLU JE EKIPA

U Allah dž.š. rekao da u Džehenemu (paklu) nece niko nikoga moci ni primjetiti od silne patnje....
    samir-ko-saki
    samir-ko-saki
    Vodnik 1. klase
    Vodnik 1. klase

Male

Komentar by samir-ko-saki Tue Mar 10, 2009 3:40 pm

Mirza (citat):
    samir-ko-saki (citat):

nevrijeđam ja tvoju porodicu... ali cinjenice tako govore, jer svaka prava muslimanska porodica mora da svoje potomstvo odgaja u Isalmu... a stavio sam ti na stranici 5 od ove teme, dosta dokaza o Islamu i o Postojanju uzvisenog Allaha dž.š., ali ti ih ocigledno nisi procitao niti vidio (imas dosta videa o postojanju ALLAHA, IMAS VIDEO SNIMKE LJUDI KOJI SU IMALI ISTO MISLJENJE KAO I TI, ali su promjenili to misljene, nakon sto su bolje razmislili...)___ kad vidis to onda se javi, i kad upotrijebis svoju pamet...
    samir-ko-saki
    samir-ko-saki
    Vodnik 1. klase
    Vodnik 1. klase

Male

Komentar by samir-ko-saki Tue Mar 10, 2009 3:50 pm

drug Tibor (citat):Samire, moram da ti kažem, ja mislim da se tu ne sme vrbovati ljude na religije kao što si ti reko "Denise, ovo je kao stvoreno za tebe"....

to za denisa sam rekao jer je on prihvatio krscanstvo, a kad pogleda taj video onda bi znao sta je ispravno... a i tebi savjetujem da pogledas sav taj video, nista te nekosta... (IMA SAV SVIT DOKAZA KOJI GOVORE U MOJU KORIST, ODNOSNO IMA SAV SVIT DOKAZA DA ALLAH POSTOJI... uvjerite se sami... POGLEDAJTE TE VIDEO SNIMKE NA STRANICI 5 I UVJERITE SE SAMI...)
    samir-ko-saki
    samir-ko-saki
    Vodnik 1. klase
    Vodnik 1. klase

Male

Komentar by samir-ko-saki Tue Mar 10, 2009 4:03 pm

evo vam jos jedan video kako nijemci sve vise i vise primaju islam:
    [You must be registered and logged in to see this link.]
    Ambra
    Ambra
    Moderator
    Moderator

Male

Komentar by Ambra Tue Mar 10, 2009 4:44 pm

jesam reko nesto
    nema širenja tvoje vjere više želim da ostaneš na forumu i sudjeluješ u raspravama dalje od religija ako neko napadne islam mozes ga branit u granicama normale ali dosta više o širenju vjere

želim ti ugodan boravak na forumu Smile
    Denis_MK
    Denis_MK
    Stariji vodnik
    Stariji vodnik

Male
    Broj komentara : 172
    Mjesto : Prilep-SR Makedonija
    Obrazovanje : sredno-skitacko

Komentar by Denis_MK Tue Mar 10, 2009 4:50 pm

Zdravo Ljudi ja sam HIP-POP Denis i kazem vam vjerujte u Isus!!!!
    samir-ko-saki
    samir-ko-saki
    Vodnik 1. klase
    Vodnik 1. klase

Male

Komentar by samir-ko-saki Tue Mar 10, 2009 5:05 pm

Denis_MK (citat):Zdravo Ljudi ja sam HIP-POP Denis i kazem vam vjerujte u Isus!!!!

denis pogledaj ono sto sam ti preporucio... vidjeces sta je pravo a sta ne, samo se prebaci na strannicu 5 od ove teme i pred kraju stranice, imas dosta istinitih stvari o Islamu i kako On opisuje tvoju sadasnju i nadam se bivsu vjeru! imas i sve detalje o Isusu , imas popis poznatih koji su primili Islam, imas popis i obicnih ljudi koji su presli na Islam (cak imas i video od nekih obicnih ljudi kako preslaze na Islam) , imas i razgovor muslimana sa ateistom i imas detaljno objasnjenje zasto krscanstvo nije ono sto je ISLAM (prava vjera)...
    samir-ko-saki
    samir-ko-saki
    Vodnik 1. klase
    Vodnik 1. klase

Male

Komentar by samir-ko-saki Tue Mar 10, 2009 5:10 pm

Ambra (citat):jesam reko nesto
    nema širenja tvoje vjere više želim da ostaneš na forumu i sudjeluješ u raspravama dalje od religija ako neko napadne islam mozes ga branit u granicama normale ali dosta više o širenju vjere

želim ti ugodan boravak na forumu Smile

decko pa sta zelis ti.... ovo je tema o religiji uopste pa sam procjeni sta se tu treba pisati... a ja pisem o svojoj vjeri (i jedinoj istinitoj vjeri)... U CEMU JE PROBLEM, TI NEMORAS VJEROVATI U OVE MOJE RIJECI ALI... ako pogledas sve ove video zapise, sam ces procjeniti sta je ispravno za tebe...
    Ambra
    Ambra
    Moderator
    Moderator

Male

Komentar by Ambra Tue Mar 10, 2009 5:11 pm

ova tema ce biti zakljucana na tjedan dana dok se nesmiri ovo o islamu i to samire sudjeluj vise u drugim temama

pozdrav
    vaš moderator pusa
    Ambra
    Ambra
    Moderator
    Moderator

Male

Komentar by Ambra Wed Mar 18, 2009 7:24 am

ponovo otkljucano nemojte da moram ponovo zakljucavat do tada evo jedan tekst
    Zašto vjerujemo

Rasprava o tome je li vjera biološki ili sociološki fenomen još uvijek traje. Znanstvenici neumorno pokušavaju pronaći uzroke vjere u Boga, ali ni najnovije istraživanje nije na tragu pravog rješenja.

Znanstvenici koji su tragali za 'Božjom točkom' u mozgu našli su tri područja koja kontroliraju vjeru u Boga.

Studija u kojoj je sudjelovalo 40 ispitanika – kršćana, muslimana, židova i budista – pokazala je da bi se uvijek aktivirala ista područja mozga kad bi ih zamolili da razmotre neka religijska i moralna pitanja.

Magnetska rezonanca otkrila je da je riječ o područjima mozga koja inače koristimo svaki dan kako bismo interpretirali osjećaje i namjere drugih ljudi.

''To pokazuje da religija nije poseban slučaj u sustavu vjerovanja, već da je povezana s drugim vjerovanjima i socijalno-kognitivnom koordinacijom'', kaže Jordan Grafman, kognitivni neuroznanstvenik s National Institute of Neurological Disorders and Stroke u Bethesdau (Maryland).

Znanstvenici, filozofi i teolozi i dalje raspravljaju o tome je li vjera biološki ili sociološki fenomen.

Neki teoretičari evolucije vjeruju da je vjera u moć vjere pomogla našim precima da prežive u teškim uvjetima. Drugi vjeruju da vjera proizlazi iz strukture jako prilagodljivog mozga.

U posljednjoj studiji ispitanicima je skeniran mozak dok su razmišljali o Božjoj intervenciji u njihov život, Božjem ''emocionalnom stanju'' (Bog je milostiv) i Božjoj kazni.

U sva ti slučaja aktivirani su dijelovi mozga koji imaju i svoje nereligijske funkcije.

''Kad je moždana aktivnost u pitanju, nema nikakvih posebnih reakcija'', kaže Grafman.

Područja koja se aktiviraju kad promišljamo o svojim vjerskim stavovima poklapaju se s onima koja su aktivna prilikom preispitivanja i iznošenja političkih i moralnih stavova.

Dr. Andrew Newberg, direktor Centre for Spirituality and the Mind na Sveučilištu u Pennsylvaniji, smatra da je ovo samo još jedno istraživanje koje nije uspjelo pronaći specifične strukture u mozgu povezane s vjerskim uvjerenjima.

"Vjera ima niz različitih aspekata koji se ne mogu otkriti magnetskom rezonancom", smatra.
    Internetlija
    Internetlija
    Osnivač
    Osnivač

Male

Komentar by Internetlija Wed Mar 18, 2009 1:47 pm

Ja mislim da je vjera psihološka pojava. Primjetimo da vjera nema konkretan fizički manifest, sve je (što bi rekli) u glavama ljudi.
    Dene
    Dene
    Stariji vodnik 1. klase
    Stariji vodnik 1. klase

Male
    Broj komentara : 208
    Registration date : 2009-04-19

Komentar by Dene Sun Apr 19, 2009 7:11 pm

Nemoj te da toliko mislite o religiji religija je potrebna da se odredjeni sloj naroda drzi pod kontrolom
    jedna greska u komunizmu je bas bila zabrana religije naprotiv sistem treba da dozvoli religiju ali kao sistem i da ignorise religiju kao sto se desava u kapitalizmi siromasni mole boga da ne ostanu bez posla da bogatasi mole boga da im ne potone jahta.Kapitalisti u kljucnim poslovima jednostavno ignorisu religiju i obave svoj posao ali ne uskracuju religiju drugom djelu stanovnistva a kad crkva pocme da im se mjesa u njihove poslove onda odjednom se pojave price dokazi kako popovi fratri hodze zlostavljaju malo ljetnu djecu bez obzira na pol i tako kapitalisti imaju crkvu religiju pod kontrolom.

Netreba se zamarati religijom samo je treba u nekim situacijama ignorisati ili joj zapretiti a ne zabranjivati.

Pozdrav Jovi.
    Internetlija
    Internetlija
    Osnivač
    Osnivač

Male

Komentar by Internetlija Sun Apr 19, 2009 7:27 pm

Druže Jovi, prvo dobrodošao na forum.
    Slažem se s time što si naveo! No, u ovoj temi se razgovara i o uticaju religije (bilo koje) na stanovništvo.
    A ja (mi) smo mišljenja da je na kraju taj uticaj više negativan nego pozitivan. Ljudi razna zlodijela čine i opravdavaju se nekim fiktivnim razlozima.
    Pored toga, u BIH se u zgradama sudova i slično održavaju mevludi (Islamski obredi) dok se u drugim krajevima iste države popovi vode da osvete novoizgrađene puteve...

Zar to nije nazadno u 21. vijeku?
    valter
    valter
    Moderator
    Moderator

Male
    Broj komentara : 990
    Mjesto : ch
    Političko opredjeljenje : AVNOJ
    Registration date : 2009-02-18

Religija uopšte - Page 6 Empty Odgovor

Komentar by valter Sat May 16, 2009 5:42 am

Postovani druze Mirza,
    sasvim sigurno je to nazadno. Samo kako za koga. Danas ( kod nas ) gradjani nemaju vise poverenja niukoga ( izgubili su ga) sta im ostaje? Ostaje im da veruju u neku visu silu, koja ce u mesto njih ( opet neko drugi ) da sprovede pravdu na zemaljskoj kugli. Mi znamo da je to : " Lipsi magarce do zelene trave". Pored cinjenice da letimo po svemiru i istrazujemo ga, covek na zemlji nije sa nivoom inteligencije u mnogo primera, stigao dalje od srednjeg veka. Kapitalisticki sistem sa stalnom automatizacijom je sve podredio sebi ( samo profit je vazan ) a covek, posebno obican covek, nije vise u stanju svojom inteligencijom da prati munjeviti razvoj koji mu se namece. Sta mu u takvoj situaciji ostaje? Da veruje u svevisnjeg. Tako ce naci utociste za svoju dusu ( makar i lazno ) ali ce moci da nadje izgovor za svoje stanje. Drugi su krivi a Bog ce to vec da sredi, jednog dana.
    Sve j to psihico stanje sto i kapitalizmu odgovara. Sve se odlaze na onaj dan ( koji nikada doci nece ) kada ce se konacno Bog obracunati sa svim onima koji dobrog coveka muce.

Samo onaj covek, koji je svestan da je sve to samo sarena laza, je u stanju da vidi pravu istinu i samo takav covek je u stanju da se bori za svoju sudbinu. Takvi ljudi su "nepodobni " za kapitalisticki sistem i za sv religije, jer je buntovnik i iskace iz reda. Sto bi rekao ruja: " Progledao je ". Ne stoji u redu kao sve dobre " Ovce " i ceka na svoga " Cobana" da kaze u kom pravcu ce se krecati. On uzima svoju sudbinu u svoje ruke, nejgov mozak je aktivno ukljucen i radi 24h.

Valter
    JUGOpolutan
    Vojnik
    Vojnik

Male
    Broj komentara : 11
    Mjesto : Zagreb, SFR Jugoslavija, svidjelo se to nekom ili ne ;)
    Političko opredjeljenje : SOCIJALIST, JUGOSLAVEN, što drugo?!
    Obrazovanje : Više
    Registration date : 2009-07-16

Komentar by JUGOpolutan Sat Jul 18, 2009 7:57 pm

Ja duboko vjerujem u jednu veliku, moćnu i dobru Silu koja je zajednička svim ljudima na svijetu.
    Ali da ljubim ruke svećeniku, svešteniku, popu, hodži, rabinu, budistima i kojekakvim scijentolozima i sektašima - TO NE!

Biskup Puljić javno zbori - ''Komunizam je ZLO, opaka ideologija koja je svake godine na milijune ljudi usmrtila ili upropastila''.

A ja bi mu odgovorio ''KAPITALIZAM je ZLO koje svakog trenutka ubija i upropaštava na milijune i milijune ljudi diljem svijeta, samo što Crkva nema vremena o tome govoriti jer je i sama zauzeta klasnom borbom!''. Laughing
    Internetlija
    Internetlija
    Osnivač
    Osnivač

Male

Komentar by Internetlija Sun Jul 19, 2009 4:44 pm

Može li mi iko objasniti zašto čitavo čovječanstvo ima neku požudu da ima svog gazdu?
    Zašto vapimo za time da budemo nečije stvorenje, nečiji rob?
    Bez uvrede, Polutane, ali da je ta sila u koju vjeruješ toliko dobra... Čemu zlo u svijetu?
    Ne sjećam se datuma, ne sjećam se tričavih 24h a da u tom periodu negdje nije vođen rat?
    Svijet je u ratu, stalno... Ta sila (ako postoji), da je zainteresovana za nas riješila bi to daaaavno.

Drugarski pozdrav,
    Mirza
    JUGOpolutan
    Vojnik
    Vojnik

Male
    Broj komentara : 11
    Mjesto : Zagreb, SFR Jugoslavija, svidjelo se to nekom ili ne ;)
    Političko opredjeljenje : SOCIJALIST, JUGOSLAVEN, što drugo?!
    Obrazovanje : Više
    Registration date : 2009-07-16

Komentar by JUGOpolutan Sun Jul 19, 2009 5:42 pm

Mirza (citat):Može li mi iko objasniti zašto čitavo čovječanstvo ima neku požudu da ima svog gazdu?
    Zašto vapimo za time da budemo nečije stvorenje, nečiji rob?
    Bez uvrede, Polutane, ali da je ta sila u koju vjeruješ toliko dobra... Čemu zlo u svijetu?
    Ne sjećam se datuma, ne sjećam se tričavih 24h a da u tom periodu negdje nije vođen rat?
    Svijet je u ratu, stalno... Ta sila (ako postoji), da je zainteresovana za nas riješila bi to daaaavno.

Drugarski pozdrav,
    Mirza

Da, mnogi posumnjaju u 'više biće' zbog mnogo čega, no opet, čovjek kao dosadašnji vrhunac evolucije uvijek osjeti optimizam u svemu i nastavlja dalje.
    Time se otvaraju bezbrojna filozofska pitanja i teorije o kojima mi se ne da pilati, ali jedno je dokazano - da nitko nije nahranio obitelj služeći nekoj organizaciji.
    Internetlija
    Internetlija
    Osnivač
    Osnivač

Male

Komentar by Internetlija Sun Jul 19, 2009 7:06 pm

Filozifska pitanja obično ostaju bez odgovora.
    Obitelj niko nije nahranio služeći organizaciji, tačno, isto tako nijedna obitelj nije nahranjenja slijepom vijerom u više biće (niti je ikakva monoteistička religija učinila više dobra no zla).
    Ja lično sam iz islamski orijentisane porodice, a do ateizma sam stigao aktivnim ispitivanjem religije, i to ne samo islama. Moje lično shvatanje je da ne postoji Bog, ne postoji Allah niti ikakva viša sila koja raspolaže inteligencijom. Ako išta više od nas samih postoji, onda je to neka kosmička ravnoteža, pasivna i ravnodušna u svakom pogledu.
    JUZNI SLOVEN
    JUZNI SLOVEN
    Mlađi vodnik
    Mlađi vodnik

Male
    Broj komentara : 41
    Mjesto : Obrenovac Republika Srbija SFRJ
    Političko opredjeljenje : Komunizam
    Obrazovanje : 8 razred osnovne skole j.j.zmaj.
    Registration date : 2009-07-27

Komentar by JUZNI SLOVEN Wed Jul 29, 2009 9:00 am

LJUDI I DRUDOVI BEZ UVREDE BEZ BOGA NISTA OD JUGOSLAVIJE PRAVOSLAVAC SAM PA STA NE MRZIM KATOLIKE NE MRZIM MUSLIMANE ALI NESLAZEM SE BAS SA JERETICIMA

S VEROM U BOGA SLOBODA ILI SMRT
    Internetlija
    Internetlija
    Osnivač
    Osnivač

Male

Komentar by Internetlija Thu Jul 30, 2009 7:59 pm

Bog nije bio prisutan pri stvaranju Jugoslavije, nije bio prisutan ni pri vođenju Jugoslavije, sjetio se javiti tek kada je došlo do rušenja.

Ja tvrdim da bog NE POSTOJI (a zajedno s njim niti jedno drugo mitološko, fantastično, nadprirodno ili slično biće ili sila).

A ti si još uvijek dijete, VIII razred osnovne, roditeljska i okolinska indoktrinacija na tebe još uvijek ima masivan uticaj. Shvatićeš me vremenom.
    JUZNI SLOVEN
    JUZNI SLOVEN
    Mlađi vodnik
    Mlađi vodnik

Male
    Broj komentara : 41
    Mjesto : Obrenovac Republika Srbija SFRJ
    Političko opredjeljenje : Komunizam
    Obrazovanje : 8 razred osnovne skole j.j.zmaj.
    Registration date : 2009-07-27

Komentar by JUZNI SLOVEN Wed Aug 26, 2009 2:41 pm

dobro to je tvoje misljenje ali ja imam svoj stav prema vrhovnom bicu - BOGU Smile

Sponsored content

Komentar by Sponsored content

Danas je Thu Nov 21, 2024 9:32 pm